Brüsszelnek nem tetszik a földtörvény

kishantos, földbérlők, földbérlet, földszerződés, ökofarm, greenpeace, traktor, szántás
Kishantos, 2014. április 12. Munkagép a Fejér megyei Kishantoson 2014. április 12-én, miután az állami földpályázaton nyertes új bérlők elkezdték beszántani a korábbi - földpályázatokon vesztes - bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által ősszel és tavasszal elvetett növényeket. MTI Fotó: Koppan Viktor
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a földtörvény miatt. Az osztrák kormány tagjai már többször kifogásolták a törvény egyes részeit, hiszen szerintük az ellentétes az uniós jogokkal.
Vágólapra másolva!

A 2013-ban elfogadott törvény megszüntetett bizonyos haszonélvezeti szerződéseket. Az Európai Bizottság szerint a jogszabály úgy korlátozza a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők jogait, hogy az sértheti a tőke szabad áramlására és a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós jogot.

Rövid határidő

Ezek a szerződésben rögzített, alapvető szabadságjogok csak "kellően indokolt esetben és az arányosság elvével összhangban" korlátozhatók. A Bizottság a rövid határidőt is kifogásolta, amivel megszűntették ezeket a szerződéseket, hiszen szerintük ezzel megfosztották az érintetteket a beruházásaik értékétől. Magyarországnak két hónap alatt kell válaszolni a Bizottság levelére.

Több ponton kifogásolják a törvényt Forrás: MTI/Koppan Viktor

Az osztrákok kifogásolták

Az osztrák kormány tagjai többször kifogásolták a magyar jogszabályt, szerintük a magyar eljárás ellentmond az EU-jognak. Andrä Rupprechter földművelésügyi miniszter február 17-én úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság hivatalos ígéretet tett Ausztriának, megvizsgálja a földtörvényt. Erre válaszul Fazekas Sándor akkori vidékfejlesztési miniszter barátságtalan lépésnek nevezte az osztrák megnyilatkozást és hangsúlyozta, osztrák kollégája zsebszerződéseseket véd, olyanokat, akik igyekeztek megkerülni a mindenkori magyar jogszabályokat, a külföldiek földvásárlási moratóriumát is, amiről mindenkinek tudomása volt, a befektetőknek és spekulánsoknak egyaránt.

Fidesz: ez nyomásgyakorlás

A Fidesz nyomásgyakorlási kísérletnek nevezte a kötelezettségszegési eljárás elindítását és a támadás mögött erős üzleti lobbiérdekeket sejtenek. A közleményükben kérik a kormányt, hogy védje meg a törvényt. Arra kérik a kormányt, hogy "a külső és belső nyomás ellenére" minden lehetséges eszközzel védje meg a földtörvényt, amely "a magyar gazdák érdekeit védi a külföldi spekulációval szemben".

Várható volt

Várható volt a kötelezettségszegési eljárás, mondta Máhr András. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese szerint a törvény több pontja is uniós jogokba ütközhet. A Bizottság által kifogásoltokon kívül az is, hogy a jogi személyek jogutódjai nem kaphatják meg a jogelőd földtulajdonait, valamint az is, hogy a földműves fogalmát is olyan módon határozták meg, hogy abból kimaradtak azok a több évtizede a szektorban alkalmazottként dolgozók.