Nem vagyunk olyan versenyképesek, ahogy Orbán mondta

ASEM-csúcs Milánóban
Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Nem vagyunk olyan versenyképesek, mint ahogy Orbán Viktor nyilatkozta Milánóban. Legalábbis a Világgazdasági fórum tanulmánya szerint még Románia is leelőz minket. A szervezet éppen a miniszterelnök által említett kiszámíthatóságot és a jó munkaerőt nem látja Magyarországon.
Vágólapra másolva!

- nyilatkozta a kormányfő egy milánói rendezvényen.

A Világgazdasági Fórum versenyképességi indexe és jelentése szerint viszont a 28 uniós tagállamból 24. Magyarország, megelőz minket még Románia is. A kutatásban közreműködő Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet közleménye szerint tavalyi eredményéhez képest Magyarország három helyet javított. Mögöttünk egyébként Szlovénia (70.), Szlovákia (75.), Horvátország (77.) és Görögország (81.) van még az uniós államok közül.

Európa versenyképességi térképe Forrás: Világgazdasági Fórum

Nem látnak stabilitást

Európai viszonylatban gyenge Magyarország intézményi háttere (jelentős a korrupció, gyenge a közpénzek elosztásának transzparenciája, túl nagy a bürokratikus teher stb.), áll a nonprofit szervezet jelentésben. A világgazdasági fórum ráadásul éppen azt a stabilitást nem látja, amit Orbán emleget. A jelentés szerint az üzleti élet számára pont az instabilitás, ami leginkább árt itthon.

A Világgazdasági Fórum által leginkább problémásnak tartott területek Forrás: Világgazdasági Fórum

Képzetlenebb a munkaerő

A szervezet hosszú távon is igen rossz jelnek nevezte, hogy Magyarországon az új EU-tagállamokhoz képest jóval alacsonyabb a legalább alapfokú végzettséggel rendelkező lakosok aránya (91,3%, ezzel szemben Lengyelországban 96,6%, Csehországban 96%, igaz Romániában csak 85,8%, míg Horvátországban 89,3%).

Nem látják azt a stabilitást, amiről a miniszterelnök beszél Forrás: MTI/EPA/Matteo Bazzi

Ami jó Magyarországon

Ugyanakkor több területen is jól teljesít az ország. Igen jó - az új tagállamokhoz képest - a magyar infrastrukturális fejlettség, és az innováció terén is van némi előnye az országnak, és az exportpiacokhoz való hozzáférés is jobb, mint számos más régiós országban.