Olcsóbb benzin és repülőn utazó urán

Debrecen, 2014. szeptember 9.
 Citibank
Debrecen, 2014. szeptember 9. A Citibank debreceni fiókja 2014. szeptember 9-én. A Citi Magyarország bezárja három vidéki fiókját 2014. szeptember 26-ai hatállyal, nevezetesen a miskolcit, a győrit és a debrecenit, ezt követően a hitelintézet magyarországi fiókhálózata kilenc budapesti és egy székesfehérvári egységből áll majd. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A CitiBank kivonul a lakossági piacról, a benzin egyre olcsóbb, a gáztározók lassan tele vannak, az urán pedig repülőgépen jött. Újra elkezdtünk hitelt felvenni, a felszámolt Alba Takarék ügyfelei megkapták a kártérítést. Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a földtörvény miatt. Ez történt a héten.
Vágólapra másolva!

A CitiBank bejelentette, hogy eladja magyarországi lakossági üzletágát. A bank ügyfelei ebből (legalábbis egyelőre) semmit nem fognak észrevenni, a Citi folytatja a normális üzletmenetet, amíg az eladásra sor nem kerül. A bank közleménye szerint a kivonulásnak nincs köze a bankadóhoz, a devizahiteles-mentőcsomaghoz vagy a kormány egyéb lépéseihez, világszerte 11 országban hajtanak végre leépítést.

Gőz, gáz, benzin, urán

Hosszú idő után 400 forint alá esett a benzin ára, és a szakértők nem is számítanak év végéig komolyabb emelésre. Az olcsó benzin miatt minden másnak is csökkenhet az ára, vagy nem, attól függ, a fuvarozók csökkentik-e díjaikat. A földgáz nem lett olcsóbb, de az egész unió és azon belül Magyarország gőzerővel tölti a tározóit, ha esetleg a télen gond lenne a szállításokkal. A Gazprom orosz energetikai vállalat bejelentette, hogy csökkent a nyeresége 2014 első félévében, feltételezhetően a nyugati szankciók miatt.

A paksi atomerőműbe eddig mindig vonattal szállítottak a friss fűtőanyagot, de a héten az orosz-ukrán konfliktus miatt repülővel hozták. A légi szállítás ritka, de nem példa nélküli, az oroszok már román és szlovák erőművekbe is szállítottak repülővel.

Olcsóbban lehet tankolni Fotó: Szabó Balázs [origo]

Belsőégés

Megtudtuk, hogy augusztusban lassult Magyarországon az ipar, és az is kiderült, hogy miért. Az Audi gyára egy hónapot állt, ezzel az importot és az exportot is taccsra tette. Persze az sem tett jót, hogy a Suzuki kevesebbet termelt, mert a Splash és az SX4 gyártása befejeződött, az új Vitara pedig csak 2015 elején érkezik.

Nyolc autófinanszírozási társaság jogsértően számolta fel fogyasztóinak devizában, kamatfelárként a járművek forintban megállapított casco díját. A Nemzeti Bank összesen 37 millió forint bírságot szabott ki és kötelezte a cégeket, hogy kártalanítsák ügyfeleiket.

Az autógyárak húzzák az ipart Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

Kötelezettségek

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a földtörvény miatt. Brüsszel szerint a törvény sérti a tőke szabad áramlására és a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós jogot. A Fidesz üzleti libbiérdekeket sejt az eljárás hátterében.

Deviza/hitel

A héten kiderült, hogy mikor fog kiderülni, mennyi jár vissza a devizahiteleseknek: novemberben. A devizahiteleseket érintő MNB-rendelet az elszámolási törvény hatálybalépését követően, november elején lép életbe. A rendeletben leírt módszertan alapján kell majd a bankoknak az árfolyamrés semmisége és a tisztességtelen, egyoldalú szerződésmódosítások miatt együttesen elszámolniuk.

A magyaroknak újra kedvük támadt hitelt felvenni: a felvett személyi kölcsönök összege az elmúlt négy hónapban háromszor is meghaladta a havi 10 milliárd forintot. Ehhez nyilván hozzájárul, hogy az elmúlt 2 és fél év alatt átlagosan 9 százalékot esett a személyi kölcsön THM-je.

A felszámolt Alba Takarékszövetkezet betéteseinek 99 százaléka megkapta a kártalanítást az Országos Betétbiztosítási Alaptól, de maradt 131 olyan ügyfél, akiknél hagyatéki ügyek vagy zárolt betétek miatt jogi eljárásra van szükség.

Novembertől lehet számolni Forrás: MTI/Kovács Attila

Járvány

Magasabb fokozatba kapcsolt (igazából csak most kezdődött el) az ebola elleni küzdelem, miután a betegség terjedni kezdett; már a fejlett országokat is fenyegeti, ezért a gyógyszergyártók és a kormányok elkezdtek pénzt fordítani a gyógyszerek és az oltóanyagok kifejlesztésére.