Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett jogerős határozatában jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék FHB Kereskedelmi Bank Zrt. ügyében hozott elsőfokú ítéletét, amelyben elutasította a hitelintézet magyar állam ellen, az általános szerződési feltételekhez kapcsolódó vélelem megdöntése iránti keresetét. Az elsőfokú ítélet megállapítása szerint a bank által ajánlott szerződéses kikötések nem voltak tisztességesnek tekinthetőek.

A lízingeseknek nem volt jó napja

Szintén az UniCredit három lízing-cége, az Ingatlanlízing Szolgáltató Zrt, a Leasing Immo Truck Pénzügyi Szolgáltató Zrt és a Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Az elsőfokú döntés ellen, amely szerint a bank általános szerződéses feltételei nem feleltek meg az átláthatóság feltételének és ezért tisztességtelenek, mind a felperes pénzintézet, mind az alperes magyar állam fellebbezett – utóbbi azt kérte, hogy az ügybe bevonják az Alkotmánybíróságot, illetve az Európai Unió Bíróságát. A elsősorban azt vizsgálta, fennállt-e a tisztességtelenség a pénzintézetek devizahiteles szerződéseiben alkalmazott általános szerződési feltételeknél (ászf). Az ítélet szerint a szerződések a jogszabályban meghatározott hét elvből legalább egyet sérti, és törvény értelmében elég csak egy alapelvet áthágni, hogy megállapíthassák a tisztességtelenséget.

Még egy ítélet

Egy másik autólízing-szolgáltatás, a Budapest Autófinanszírozási Zrt. ellen szintén megerősítették az elsőfokú, elmarasztaló ítéletet. A korábbi döntés szerint a pénzintézet egyoldalú módosítást lehetővé tevő szerződéses kikötései tisztességtelenek és érvénytelenek. A másodfokú bíróság kiegészítette az ítéletet. Álláspontja szerint az általános szerződési feltételek nem érthetőek, így nem felelnek meg az egyértelműség és átláthatóság elvének. A bíróság kiemelte: a részleges érvénytelenség lehetősége kizárt jelen perben, vagyis a pénzintézetek kötelesek teljesen kárpótolni az ügyfeleiket.