Itt az internetadó

Kurucz Éva; Varga Mihály Budapest, 2014. október 21.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kurucz Éva kormányszóvivő a kormány 2015. évi adótörvény-javaslatáról tartott kormányszóvivői tájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2014. október 21-én
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kurucz Éva kormányszóvivő a kormány 2015. évi adótörvény-javaslatáról tartott kormányszóvivői tájékoztatón
Vágólapra másolva!
Kiterjesztik a különadókat az internetszolgáltatókra, nem lesz egy számjegyű szja, és marad a 27 százalékos áfa is. A kétgyermekesek adókedvezménye se most kezd el nőni. Nem ezzel a költségvetéssel valósulnak meg tehát a kormány tervei. 
Vágólapra másolva!

Maradnak a különadók – kezdte Kurucz Éva, és ezzel be is jelentette, hogy ma az országház elé kerülhet a 2015-ös költségvetés tervezete. Varga Mihály kiegészítette a kormányszóvivő szavait azzal, hogy nemcsak maradnak a különadók, hanem a távközlési adót kiterjesztik az internetszolgáltatásokra is. Ilyenek például a UPC, DIGI, de a Magyar Telekom is.

Jövőre nem növelik a kétgyermekesek adókedvezményét

Az idén már az egyéni járulékokból is le lehetett vonni a családi adókedvezményt, ezért a tavalyi 180 milliárd forint helyett az idén 230 milliárd forint maradt a családoknál.

A kétgyermekesek adókedvezménye nem nőhet jövőre, de 2016-19 között kétszeresére emelkedhet a gyermekenkénti adókedvezmény. A házasságkötést is ösztönözni akarják, ezért havi 5 ezer forint adókedvezményt adna a kormány két éven keresztül azoknak a pároknak, amelyek közül legalább az egyik félnek ez az első házassága – mondta Kurucz.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kurucz Éva kormányszóvivő a kormány 2015. évi adótörvény-javaslatáról tartott kormányszóvivői tájékoztatón Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Csak a ciklus végére lehet egy számjegyű szja

Újságírói kérdésre árulta el csak Varga, hogy nem fog változni az szja mértéke jövőre. A ciklus végére viszont továbbra is az egy számjegyű, egykulcsos szja a cél.

Egykulcsos lehet a társasági adó, de nem most

Bár ez hosszú távú célja a kormánynak, jövőre marad a kisvállalkozások esetén 10 százalékos, a nagyvállalkozásokra vonatkozólag pedig a 20 százalékos elvonás – mondta Varga Mihály. Újdonság lehet, hogy valamilyen mértékben csökkenthetik a társasági adóalapjukat azok a vállalatok, amelyek támogatják felsőoktatást.

A gazdaság kifehérítése a cél, a kecskéknél kezdik

Továbbra is a fogyasztási típusú adókat kívánja a kormány előtérbe helyezni, hogy a költségvetés egyensúlyát szem előtt tartva alacsonyan tudja tartani a munkát terhelő adókat. Folytatódnak a foglalkoztatást ösztönző programok is, amelyeket kiterjeszthetnek a részmunkaidőben dolgozókra is.

Az áfa nem változik, de a sertéséhez hasonlóan 5 százalékra csökken a szarvasmarha, juh, kecske húsának áfája is.