Minden különadót mi fizettünk meg eddig

10000 forint infláció defláció
Bankjegyek
Bankjegyek
Vágólapra másolva!
Már biztosnak látszik, hogy lesz egy felső plafonja az új internetadónak. Valószínűleg ennek a mértéke a telefonadóéval megegyezően 700 forint lesz magánfelhasználók esetén. És bár a Fidesz szerint megakadályoznák az adó áthárítását, a szolgáltatások árváltozásából látszik, hogy ezt az eddigi különadók bevezetésekor sem tudta megoldani a kormány.
Vágólapra másolva!

Azt írta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, hogy szigorú intézkedésekre van szükség, hogy a szolgáltatók ne tudják áthárítani az új adót. Ám ezt eddig nem sikerült megvalósítani.

Drágább bankolás

A bankolás például drágult. Ráadásul minden egyes pénzügyi szolgáltatásokat érintő áremelkedés valamilyen kormányintézkedéshez köthető. Az első nagy ugrást már a bankadó bevezetése után láthatjuk, de a végtörlesztéskor is nőttek az árak. A tranzakciós illetéket pedig szinte egy az egyben áthárították a bankok.

Az infláció (piros), a pénzügyi szolgáltatások (sötétkék) és a telefonálás (világoskék) árának változásai (2010 = 100%) Forrás: KSH

Határozott kiugrás nélkül

A most is érintett telekommunikációs szektort tekintve azonban nem ilyen tiszta a kép. Csak az látszik, hogy a teljes infláció felett drágultak a telefonbeszélgetések és más szolgáltatások, de nincs határozott kiugrás az egyes intézkedések után közvetlenül. A telefonálás költségei azonban elsőként pont 2013-ban, a telefonadó bevezetése után drágultak az inflációt meghaladó mértékben.

A telefonálás árváltozása (világoskék) és az infláció (piros) (%) Forrás: KSH