A Telekom visszavonatná az internetadót

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom támogatja az iparág piaci szereplőit tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács állásfoglalását, amelyben a szolgáltatók az internetadó bevezetésének visszavonását sürgetik, áll a cég közleményében. 
Vágólapra másolva!

A Telekom szerint az új sarc éves szinten akár 100 milliárd forintos terhet jelent, ezzel a magyarországi szélessávú fejlesztések és az internetre épülő korszerű digitális gazdaság és társadalom ellehetetlenítését vetíti előre. A cég szerint az adónem tervét semmilyen előzetes iparági egyeztetés nem előzte meg, ráadásul bevezetése ellentmond a kormányzat és a hatóság korábban közzétett szándékainak és a Digitális Magyarország nevű program célkitűzéseinek.

Abszurd és ellentmondásos

A HÉT szerint az új adónem terve ésszerűtlen, abszurd és ellentmondásos, bevezetésének legnagyobb vesztesei a hazai információs társadalom tagjai, az internetet napi szinten használó egyének, vállalkozások és közintézmények.

Csökkenteni kéne, nem emelni

A hazai digitális gazdaság és tágabban az egész ország érdekeit - a versenyképességet, a beruházások növelését, a munkahelyteremtést - a távközlést terhelő különadók csökkentése, nem pedig emelése szolgálná, olvasható a HÉT közleményében.

Jön vissza a betárcsázós net?

A tervezett internetadó bevezetése ellen tiltakozik a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség elnöksége és jellemzően kistelepüléseken szolgáltató tagjai is, mert az
újabb ágazati különadó miatt veszélybe kerülhetnek a vállalkozásaik. A közműadó bevezetése miatt már több kisebb vállalkozás megszüntette a működését és arra is van példa, hogy lebontottak kábelhálózatokat. A forgalom alapján fizetendő adó körülbelül 15 év visszalépést jelent a szélessávú kábeles internet szolgáltatásoknál, úgy érzik, visszajön a betárcsázós net korszaka, amikor mindenki a lehető legkevesebb időt töltötte csak a hálózaton, hogy ne szálljanak el a költségeik.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.