Fix díjat kell fizetni a kártyás fizetés után

bankkártyás fizetés, illusztráció
Vágólapra másolva!
A most benyújtott törvényjavaslatban megváltoztatta a tranzakciós illeték mértékét a kártyás fizetések esetén a kormány. Eddig, mint minden elektronikus tranzakció esetén 3 ezreléket kellett fizetnie a kibocsátó bankoknak. Ez jövőre már évi 800, illetve 500 forint lehet - hívta fel a figyelmünket a Deloitte. Ha a kártya alkalmas érintés nélküli fizetésre, akkor kell kevesebbet fizetni.
Vágólapra másolva!

A most benyújtott törvényjavaslatban megváltoztatta a tranzakciós illeték mértékét a kártyás fizetések esetén a kormány. Eddig, mint minden elektronikus tranzakció esetén 3 ezreléket kellett fizetnie a kibocsátó bankoknak. Ez jövőre már legfeljebb évi 800, illetve 500 forint lehet - hívta fel a figyelmünket a Deloitte. Ha a kártya alkalmas érintés nélküli fizetésre, akkor kell kevesebbet fizetni. Az adó alapja pedig a megelőző év összes tranzakciójának az értéke.

Eddig sem hárították át a bankok

Nem volt jellemző a bankokra, hogy a kártyás vásárlás után áthárították volna a tranzakciós illeték díját. Azért nem tették, mert ez még mindig a legolcsóbb módja annak, hogy ügyfeleiket készpénzhez juttassák. Nekik is érdekük, hogy minél többen használják fizetésre a bankkártyájukat.

Forrás: AFP

Már évi 267 ezer forint költés esetén is kedvezőbb az új szabályozás, mint a régi. Ez nem számít kiemelkedően magas összegnek, bár sokan vannak, akik csak a magyar készpénzhasználati szokásoknak megfelelően csak készpénzfelvételre használják a kártyájukat.