Párját ritkítja a magyar internetadó

New anti-piracy law comes into effect in Russia man computer video internet social network HORIZONTAL 2256402 Russia, Novosibirsk. 08/01/2013 An internet user with a laptop watches a movie. Alexandr Kryazhev/RIA Novosti
2256402 Russia, Novosibirsk. 08/01/2013 An internet user with a laptop watches a movie. Alexandr Kryazhev/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Az EU-ban nincs hasonló típusú reklámadó, az USA-ban pedig törvény védi az internetet a különböző sarcoktól. Finnországban alanyi jogon jár az internet-hozzáférés.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium által kedden bemutatott jövő évi adócsomagban található internetadóhoz hasonlót nem találtunk az Európai Unió tagállamaiban. Megkérdeztük Vadász Iván adószakértőt is, aki szerint ilyen nagyságrendű internetadó nem valószínű, hogy létezne. A szakértő hozzátette, nem hiszi, hogy ezt a sarcot lenyelnék a szolgáltatók, ugyanis ez ahhoz túl soknak tűnik.

Az amerikaiak és a finnek más irányba mennek

Az Egyesült Államokban még 1998-ban például bevezettek egy olyan törvényt (Internet Tax Freedom Act), mely megtiltja a szövetségi, az állami és a helyi kormányzatoknak, hogy megadóztassák az internethez való hozzáférést. A Bill Clinton elnöksége alatt született törvény célja, hogy támogassa és megőrizze a kereskedelmi, az oktatási és az információs potenciálját a világhálónak. Az amerikai jogszabály érvényességét eddig négyszer hosszabbították meg, legutóbb szeptemberben Barack Obama tolta ki a moratóriumot 2014 december 11.-éig.

Alanyi jog

Finnországban egészen máshogy állnak az internethez. A skandináv állam lett az első a világon, mely alanyi joggá tette az internet-hozzáférést minden egyes polgárának: 2010 óta minden finnek joga van 1 megabites sávszélességű nethez. A törvény elfogadásakor azt tervezték, hogy 2015-re mindenkinek 100 megabites kapcsolata lesz.