Mattheisen: sokkoló, érthetetlen az internetadó

Interjú Chritopher Mattheisen Telekom-vezérigazgatóval
Interjú Chritopher Mattheisen Telekom-vezérigazgatóval a hazai GSM-telefonálás huszadik évfordulója alkalmából. Újságíró: Straub Ádám
Vágólapra másolva!
Sokkoló, érthetetlen az internetadó, minden szereplőt az adatforgalom korlátozására kényszerít, pedig a világ pont az ellenkező irányba megy, mondta Christopher Mattheisen. A Magyar Telekom vezérigazgatója szerint nem új sarcra, inkább könnyítésekre számítottak, amikor a kormány az adópolitika felülvizsgálatáról beszélt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom álláspontja a netadóval kapcsolatban határozott és világos: a törvénytervezet visszavonását szeretnénk elérni, és abban bíznak, hogy a döntéshozók megértik és elfogadják azokat az érveket, amiket a szakma képvisel. A Telekom a jogszabály-tervezetet egyelőre nem tekinti véglegesnek.

Pontatlan, ellentmondásos indoklás

Értetlenül állunk az internetadó terve előtt, már csak azért is, mert az indoklás pontatlan, ellentmondásos. A jogszabály-tervezet megjelenését követően, egy egyeztetésen arról tájékoztattak minket, hogy az adó kiterjesztésére azért van szükség, mert a vártnál kevesebb lett az adóbevétel a távközlési adóból. A kormány szerint a beszédforgalom átterelődik az adatszolgáltatások irányába, a mi számaink azonban mást mutatnak. A távközlési adó bevezetését követően nem lett alacsonyabb a hang- és az sms forgalom, így az adóbázis sem szűkült. Az internet alapú kommunikáció gyorsan terjed, ez tény, de ez pont azt jelenti, hogy mi forgalmat, így bevételeket is veszítünk olyan alkalmazásokkal szemben, mint a Viber, vagy a WhatsApp, ezért sem értjük, miért az internetszolgáltatókat adóztatják meg, mondta Christopher Mattheisen, érthetetlennek nevezve az internetadó bevezetésének tervét a Portfóliónak adott interjúban.

Chritopher Mattheisen: korlátozásra kényszerítene az adó Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Korlátozásra kényszerít

De vannak ennél nagyobb problémák is a tervezettel kapcsolatban a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint. Magyarországon még csak most kezdődik az internet-éra, ha most, már a folyamat elején megadóztatjuk az internet-forgalmat, akkor az egész ország jövőbeni növekedését, versenyképességét korlátozzuk. Minden szereplőt arra kényszerít az adó, hogy korlátozza az internet-forgalmát, a világ azonban ellenkező irányba megy. Olyan technológiai újítások elterjedésének küszöbén állunk, mint a felhő szolgáltatások vagy a gépek közötti kommunikáció ezek az innovációk mind használják a világhálót, mondta Christopher Mattheisen.

A beruházásokra is hatással lenne

A tervezett intézkedés szembe megy a partnerségi megállapodás céljaival, és ellentétes a kormány korábbi szándékaival. Nem tudunk úgy tenni, mint ha az eddigi különadóknak semmilyen hatása nem lett volna a Magyar Telekomra, hiszen már második éve nem tudunk osztalékot fizetni, és a létszámleépítések is részben arra vezethetők vissza, hogy a vállalat eredménye jóval kisebb, mint korábban. Az eddigieken felül bármilyen addicionális adóteher kivetése már a beruházásainkra is hatással lesz, nem csak a szokásos, de a partnerségi megállapodásban említett beruházásainkra is.

Több forgalom, több adó

Az év elején megkötött megállapodás alapján a Magyar Telekom támogatja a kormányt abban, hogy Magyarország az Európai Unió Digitális Menetrendjében kitűzött célokat már 2018-ban elérje, és addigra minden háztartásba eljusson a nagysebességű szélessávú internet. Ezért hálózatot kell építeni és azon minél nagyobb adatforgalmat biztosítani, amiért azonban egyre több adót kell fizetni.

Hajlandóak vagyunk felgyorsítani az infrastruktúra-fejlesztéseket, de csak bizonyos feltételek mellett, ilyen például a szabályozási és adópolitika felülvizsgálata. Utóbbi esetében azonban nem arra számítottunk, hogy újabb adóterheket, hanem pont ellenkezőleg, hogy bizonyos enyhítéseket vezetnek be, mondta Christopher Mattheisen.

Rossz üzenet

Bármilyen formában elutasítjuk az internet megadóztatását. Egyszerűen rossz üzenet a fogyasztók, rossz üzenet az innoválni akaró vállalatok és persze az internetszolgáltatók felé is. Az internetadó minden szereplőt arra ösztönöz, hogy korlátozza az internet-forgalmat. A vállalatok sem egy olyan országban akarnak majd fejleszteni, ahol mindenféle konzultáció nélkül, komoly, destruktív lépéseket hoz a kormányzat, ennek a folyamatnak is komoly hatásai lehetnek az ország növekedési kilátásaira. Az infrastruktúra fejlesztését, az internet elterjesztését pedig a szolgáltatókra kellene bízni, az állami beavatkozás csak torzítja a piaci szereplők viselkedését.

Hatása lesz a fogyasztókra

Az adónak mindenképpen lesz hatása a felhasználókra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rögtön megemeljük majd az árainkat. A netadó miatt lassabban tudjuk majd csökkenteni a szolgáltatásaink árait, de kevesebb jut majd a készüléktámogatásra vagy készülék-finanszírozásra is. Nem lesznek meg azok az eszközeink, amelyekkel jelenleg népszerűsítjük az internet-használatot. Ha csak a lakossági szegmenst nézzük, a havi 700 forint egy néhány ezer forintos internet-előfizetés esetében tetemes összeg, a szolgáltatóknak sajnos azon kell elgondolkodniuk, hogy hogyan tudják valamilyen formában limitálni a mostani szolgáltatásaikat.

Senki sem jár jól

A felvetésre, hogy vagy az ügyfelek, vagy a részvényesek járnak rosszul, Christopher Mattheisen azt mondta, hogy „vagy akár az alkalmazottaink”.

Osztalékot már idén sem fizetünk, az új adóteher még nagyobb nehézségek elé állítana minket, amit valahogy ki kellene gazdálkodnunk, mondta a Magyar Telekom vezérigazgatója Magyar Telekom vezérigazgatója.


Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.