Moszkva kevesebb gázt ad Szerbiának

Vágólapra másolva!
Oroszország nem tisztességes, mondja a szerb elnök.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin két nappal az október 16-i belgrádi látogatása után döntött úgy, hogy a korábban megbeszéltnél egyharmaddal kevesebb gázt bocsát Szerbia rendelkezésére, írja a Danas című belgrádi napilap. Az orosz elnök azért döntött a csökkentésről, mert belgrádi látogatásakor Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök nem írta alá a gáztartozás márciusig történő kifizetéséről szóló megállapodást. A lap információi szerint Szerbia mintegy 200 millió dollárral tartozik az oroszoknak.

Ízléstelen és nem tisztességes

A szerb kormányhoz köthető, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Danas azt írja, Vucic szerint Putyin kérése "ízléstelen és nem tisztességes", mert Oroszország a szerbiai olajipari vállalaton (NIS) keresztül jelentős haszonra tesz szert. Erre az a Szerbia számára veszteséges szerződés ad lehetőséget, amelyet a NIS eladásáról 2008-ban kötött a két ország.

Elég a tartalék

Aleksandar Antic energiaügyi miniszter azt mondta, hogy egyelőre elegendő gáztartaléka van Szerbiának, és arra számít, hogy a probléma egy héten belül megoldódik. Akkor utazik ugyanis egy szerb küldöttség Moszkvába.