Átvette az ellenőrzést a Széchenyi Bank felett az MNB

Vágólapra másolva!
A náluk zajló jegybanki vizsgálat végéig az MNB által kinevezett felügyeleti biztosok ellenőrzik a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-t. A bank legfeljebb ötmillió forintig fizethet ki összegeket, nem nyújthat hitelt, nem vállalhat kezességet és bankgaranciát.
Vágólapra másolva!

Felügyeleti biztosokat rendelt ki, és korlátozásokat léptetett életbe a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nél a Magyar Nemzeti Bank. Az intézkedések keddtől érvényesek, de ideiglenesek, a hitelintézet jegybanki vizsgálatának végéig lesznek érvényben.

Az MNB a hitelintézet tőkehelyzetével, a jogszerű működés szavatolásának szükségességével és az intézmény működése miatt az érdekeltek - elsősorban a betétesek, illetve a hitelezők, tulajdonosok - halaszthatatlan védelmével indokolta az intézkedéseket.

Legfeljebb ötmilliót fizethetnek ki

A felügyeleti biztosok kedden átvették a hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

A jegybank ügyfelenként 5 millió forintban maximálta a hitelintézet által az ideiglenes intézkedés időtartalma alatt kifizethető betétek és más visszafizetendő források összegét. Eddig az összeghatárig a lakossági és más ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez.

A hitelintézet fiókja, internetbankja, kártyaszolgáltatása - a biztosok érkezését követő átadás-átvétel időszakában esetlegesen előforduló rövid szolgáltatási szünetet kivéve - a megszokott módon elérhető. A korlátozások a befektetési szolgáltatásokban érintett ügyfelekre nem vonatkoznak.

Hitelt nem adhat

Az MNB ugyanakkor megtiltotta a banknak, hogy hitelt és pénzkölcsönt nyújtson, kezességet és bankgaranciát vállaljon, illetve egyéb bankári kötelezettségeket végezzen.

Az MNB átfogó vizsgálatot folytat a hitelintézetnél. Az állami tulajdonú Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. által delegált felügyeleti biztosok kirendelése, illetve az egyéb korlátozó intézkedések a vizsgálatot lezáró határozat meghozataláig, de legfeljebb egy évre, a betétek és más források visszafizetésének korlátozása maximum 90 napig marad érvényben.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. sem mérete - mérlegfőösszeg szerint a hitelintézeti szektor 0,14 százaléka -, sem tevékenysége alapján nem jelent kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre - közölte az MNB.