Negyedannyi lakás épült, mint a válság előtt

Vágólapra másolva!
De harmadával több, mint tavaly.
Vágólapra másolva!

2014 első kilenc hónapjában 5168 új lakás épült, ez csak 25 százaléka a 2008 első három negyedévében használatba vett új lakások számának. Viszont a megépült új lakások száma 27 százalékkal nagyobb, mint 2013 azonos időszakában, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

Rossz a lakosság helyzete

Még korai lakáspiaci boomról beszélni, mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, épp a lakásépítések hiányoznak a szektor fejlődéséből. Az első kilenc hónapban megépített több mint 5 ezer lakás még mindig nagyon kevés. Azért vannak élénkülésre utaló jelek: például a szocpol és az olcsó lakáshitelek nyilvánvalóan használnak az új lakások piacának. A lakosság viszont még nincs olyan helyzetben, hogy jelentős keresletet generáljon a piacon. Évente több tízezer új lakásnak kellene épülnie, hogy egészséges piacról beszélhessünk, de erre csak évek múlva van kilátás, véli a szakértő.

A nagyvárosokban csökkent

Az új lakások száma jelentős területi különbségeket mutat. 2013 első kilenc hónapjával összevetve 2014-ben eddig 9 százalékkal kevesebb lakás épült a megyei jogú városokban, de 44, illetve 56 százalékkal több a kisebb városokban és a községekben. Budapesten is nőtt az átadott új lakások száma, 31 százalékkal.

Nem kell új lakópark

Az újonnan épült lakóépületek között az új családi házak aránya 58, a többszintes, többlakásos épületeké 38, a lakóparki lakásoké változatlanul 2 százalék volt.