Nem tudják, milyen árfolyamon forintosítják a devizahiteleket

Csak a forintosítás biztos, heti gazdasági összefoglaló, a Rozsály Községért Jóléti Szolgálat Helyi Alapítvány főkönyvelője - diótól megbarnult kézzel - pénzt számol
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Nem dőlt el még, hogy milyen árfolyamon forintosítják a devizahiteleket, derült ki Varga Mihály szavaiból. Az átváltási árfolyam meghatározásánál két korlátot is figyelembe kell venni - mondta. Az egyik, hogy a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, mint a devizahitelesek. A másik, hogy a Kúria jogegységi döntésében kimondta, az árfolyamkockázatot az ügyfélnek kell viselnie.
Vágólapra másolva!

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Varga Mihály a devizahitelek átváltásáról szólva emlékeztetett arra, hogy az átváltási árfolyam meghatározásánál két korlátot is figyelembe kell venni. Az egyik, hogy a kormány korábban azt mondta, a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, mint a devizahitelesek. A másik, hogy a Kúria jogegységi döntésében kimondta, az árfolyamkockázatot az ügyfélnek kell viselnie.

Csak a forintosítás biztos, az árfolyam még nem Forrás: MTI/Balázs Attila

Igyekeznek majd olyan javaslattal előállni, amely kedvező lesz a devizahitelesek számára. Ha a piacinál kedvezőbb árfolyamszintet határoz meg a kormány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közreműködésére is szükség lesz, hiszen a devizatartalék egy részére szükség van a forintosításhoz - tette hozzá.

A miniszter szerint hosszú távon az a legfontosabb az ügyfeleknek, hogy a kamat megfizethető legyen. Az elmúlt években jelentősen mérséklődtek a forinthitelek kamatai, így az átváltásra kedvező kamatszinten kerülhet sor.