Lesz még pécsi kesztyű

advent, karácsony, ajándék tipp, Az elegancia kulcsa: a bőrkesztyű
Vágólapra másolva!
Továbbra is varrnak pécsi kesztyűt Magyarországon, a tradicionális pécsi kesztyűvarrás nem szűnik meg.
Vágólapra másolva!

Magyarországon jelenleg csak Pécsett gyártanak bőrkesztyűt. A gyártás hét családi vállalkozás kezében van. A 300 varrónő kézzel és géppel évente negyedmillió pár kesztyűt állít elő, mondta Marczi Gábor az Origónak. A kesztyűklaszter vezetője szerint egy ember naponta 27 kesztyűt képes kiszabni azzal a 150 éves technológiával, amitől a pécsi kesztyű a varrás után kézre simuló és puha marad. Gépi varrással 15-20, kézi varrással napi 3-4 kesztyűt tud megvarrni egy varrónő.

A németek adták fel

A Népszabadság írt arról, hogy megszűnik a termelés a pécsi OK Magyar Kesztyű Közös Vállalatnál. A német tulajdonú cég az évet 120 alkalmazottal kezdte, a nyáron elbocsátott negyven dolgozót, januárig leépít még ugyanennyit, húszan pedig nyugdíjba vonulnak. Ennek ellenére még megmarad Pécsett a tradicionális kesztyűgyártás.

Hét családi vállalkozás kezében a kesztyűgyártás Forrás: Picture-Alliance/AFP/R4610

Külföldön veszik

A kesztyűk 90-95 százalékát külföldön értékesítik, főleg Európában - mondta Marczi Gábor. A kesztyűk többsége marhabőrből van és 12-16 ezer forintba kerül. A munkafolyamatról Marczi Gábor azt mondta, hogy ősszel már a piacokra kikerültek a kesztyűk, legközelebb tavasszal lesz nagyüzem, amikor elkezdik gyártani a 2015-ös téli darababokat.