Takarékok: Nem adtunk át ezermilliárdot


Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke a takarékszövetkezeti integrációról szóló törvényről tartott sajtótájékoztatón
Vágólapra másolva!
A Takarékbank és a Takarékszövetség elnökei szerint Demján Sándor tegnapi nyílt levelében alaptalanul vádaskodik. A közleményük szerint nem ezer milliárd forint került át a Diófa Alapkezelőhöz kezelésre, hanem 80 milliárd. 
Vágólapra másolva!

Nyílt levélben utasította vissza Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökének vádjait Lontai Dániel, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) elnöke és Sebestyén István, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) igazgatóságának elnöke.

Ezer milliárd?

Demján Sándor november 6-án azt kifogásolta, hogy a takarékszövetkezetek 1000 milliárd forintot elérő szabad likviditásának kezelését pályáztatás és közgyűlési döntés nélkül kiszervezték a Takarékbankból és átadták a Diófa Alapkezelőnek. Lontai Dániel és Sebestyén István szerint a szövetkezeti hitelintézetek le nem kötött pénzeszközeiket törvényi előírás szerint a Takarékbank által forgalmazott eszközökben kötelesek tartani, a Takarékbank nem is tehetné meg, hogy ezeket a betéteket másra bízza.

A Takarékbank szerint Demján alaptalanul vádaskodik Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

80 milliárd!

A Takarék Alapkezelő körülbelül 35 milliárd forint értékű alapokat és mintegy 45 milliárd forint egyéb vagyont (portfóliót) kezelt, ami töredéke az OTSZ vezetése által említett 1000 milliárd forintos összegnek. A Diófa Alapkezelő csupán ezeknek az eszközöknek a kezelésére kapott megbízást, írja a SZHISZ és a Takarékbank elnöke.

Szerintük minden rendben volt

Az ügyletről szóló döntés a Takarékbank szabályzata alapján az igazgatóság és nem a közgyűlés hatáskörébe tartozott. A Takarékbank igazgatósága a törvényi előírásoknak és szabályzatoknak megfelelően járt el, az alapok átadását a Magyar Nemzeti Bank engedélyezte, a portfoliókezelési tevékenység kiszervezéséhez a hozzájárulásokat beszerezték. Az OTSZ-nek mint a Takarékbank Zrt. egyik részvényesének joga van tájékoztatást kérni a Takarékbank Zrt. vezetésétől a társaság alapszabályának megfelelő formában, de nem helyes, ha ezt megalapozatlanul vádaskodó, a közvéleményt félrevezető, nyílt levél formájában teszi, áll a nyílt levélben.