Nem váltanak biztosítót az autósok

Vágólapra másolva!
Átlagban négyezer forintot spórolhatnának.
Vágólapra másolva!

Néhány kivételtől eltekintve díjemelkedéssel szembesülnek az autósok, amikor kézbe veszik a napokban postaládájukba érkező 2015. évi kötelező biztosítási díjértesítőiket, áll a Biztosítás.hu közleményében. Az 5-10 százalékos átlagos emelés autósonként 1-2 ezer forintos többletköltséget jelent, ami a biztosítót váltók eddigi száma alapján úgy tűnik, hogy nem éri el az autósok ingerküszöbét.

Nem váltanak

A legtöbben nem fáradnak a váltással, hanem maradnak jelenlegi biztosítójuknál. Már az előző évek kampányaiban is jellemző volt, hogy az elérhető megtakarítások mértékének csökkenésével párhuzamosan csökkent a biztosítót váltók száma is. Úgy tűnik, hogy ezen a tendencián a mostani mérsékelt díjemelkedési hullám sem változtat, mert a kampány első hetében alig fele annyian kezdeményeztek biztosítóváltást, mint 2013-ban ilyenkor. Ez alapján a 2014 novemberében váltók száma valahol 200 ezer környékén alakul majd, szemben a tavalyi 370 ezerrel.

Négyezret spórolhatnának

A váltók nagy részén négy biztosító, a KÖBE, a K&H, a Groupama és az MKB biztosító osztozik, őket együtt az autósok 50 százaléka választja. Az átlagdíj 12 ezer forint környékén, a váltók átlagos megtakarítása pedig körülbelül 4 ezer forint körül alakul. Ha a most évfordulós 2,1 millió autós túlnyomó többsége elfogadja a díjemelkedést, akkor a kötelező biztosítók összesített éves díjbevétele 3 milliárd forinttal nőhet, ami a biztosítók 2013-as, 6 milliárd forintos veszteségének a fele.