A jó idő a szállodáknak kedvezett

épületfotó FOTÓTÉMA FOTÓ Sümeg, 2009. július 22.
A négycsillagos Hotel Kapitány wellness szálló a Veszprém megyei Sümegen 2009. június 21-én. Háttérben a sümegi vár látható.
MTI Fotó: Friedmann Endre
Sümeg, 2009. július 22. A négycsillagos Hotel Kapitány wellness szálló a Veszprém megyei Sümegen 2009. június 21-én. Háttérben a sümegi vár látható. MTI Fotó: Friedmann Endre
Vágólapra másolva!
Szeptemberben 4,9 százalékkal nőtt a magyarországi vendégforgalom, a turisták 2 millió vendégéjszakát töltöttek el a szállásokon. A szállásdíj bevételek meghaladták a 18 milliárd forintot, ami 9 százalékos növekedést jelent – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Szeptemberben napközben szinte nyári meleg volt, szeptember 21-én például nappal 25 fokot mértek az ország nagy részén. 
Vágólapra másolva!

Az ősz első hónapjában 8,2 százalékkal több hazai vendég 7,3 százalékkal több éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldi szállásdíj bevételek kétszámjegyű, 12,7 százalékos emelkedést mutattak.

A külföldi vendégek száma 2,3 százalékkal nőtt, bár az általuk eltöltött vendégéjszakák száma minimálisan csökkent, a külföldiektől származó szállásdíj bevételek 7,4 százalékkal emelkedtek.

Szeptemberben összesen 844 ezer vendég több mint 2 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeinken – a belföldi vendégek száma 4,9, a külföldi vendégeké pedig 2,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A négycsillagos Hotel Kapitány wellness szálló a Veszprém megyei Sümegen. Forrás: MTI/Friedmann Endre

Az év első kilenc hónapját a hazai kereskedelmi szálláshelyek több mint 7,4 millió vendéget fogadtak, ez közel 6,8 százalékos emelkedés. A vendégek 19,3 millió vendégéjszakáért 144 milliárd forint szállásdíjat fizettek.

Minden régió jól teljesít

Szinte minden magyarországi régióban nőtt a turisták száma. A legnagyobb mértékű erősödést a Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon, Közép-Dunántúlon és az Észak-Alföldön mérték.

Jelentősen nőtt a SZÉP Kártyával fizetők száma is. A kereskedelmi szálláshelyeken összesen 13 milliárd forint értékben fizettek SZÉP Kártyával, ez 10,5 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Szeptemberi a vendégek 816 millió forintot fizettek SZÉP Kártyával.