Több száz magyar munkást vinnének Angliába

Vágólapra másolva!
Magyarországon toboroz vendégmunkásokat Nagy-Britannia legnagyobb szendvicsgyártója, magyar viszonylatban rendkívül magas fizetésért. A cég több száz munkahelyet ajánl fel magyar jelentkezőknek a brit minimálbérért, ami a duplája a magyar átlagkeresetnek.
Vágólapra másolva!

300 gépkezelőt, portást, takarítót és minőségellenőrt venne fel Magyarországról a Greencore Group, Nagy-Britannia legnagyobb, a Tescónak, Marks & Spencernek is beszállító élelmiszergyártó cég – tudta meg a Daily Mail. A vállalat 35 millió fontból (csaknem 14 milliárd forint) épít szendvicsgyártó üzemet az angliai Northamptonban, ahol a tervek szerint 2016-ban indulna el a munka, azonban állításuk szerint Angliában nem találtak elég jelentkezőt.

Allyson Russell, a Greencore személyzeti főnöke szerint a cégvezetés Northamptonban és környékén is próbált toborozni, azonban ott sokszor azt a választ kapták, hogy a meghirdetett állások "nem tartoznak azok közé a munkafajták közé, amelyeket a helyiek szívesen elvállalnak”. Mint mondta, jelenleg Nagy-Britanniában olyan magas a szociális juttatások összege, hogy a helyiek nem szívesen vállalják el az angliai viszonylatban alacsony fizetésért végezhető munkákat. A cég emiatt Magyarországon kezdte hirdetni a munkalehetőséget, ahol állításuk szerint akkora volt az érdeklődés, hogy a cég HR-esei Budapestre látogatnak majd, hogy helyben tudják fogadni és felmérni a megkereséseket.

Bár a Greencore Group a brit minimálbérért kínál állásokat, magyar viszonylatban ez is rendkívül magasnak számít. Magyarországon az átlagkereset átszámítva évi 7000 fontnak felel meg, ez alig több mint a brit minimálbér fele: a szigetországban a minimálbérért dolgozók évi 13 520 fontot (évi 5,3 millió forint, havi 440 ezer forint vihetnek haza. Ezt még kiegészítik a vendégmunkásoknak járó adókedvezmények és lakhatási támogatások is. Egy a Daily Mail által idézett felmérés szerint egy vendégmunkásnak a támogatások, adókedvezmények és a magas minimálbér miatt akár heti nettó 100 000 forintot is kereshet – derül ki munkaügyi felmérésekből. Sőt, akik házastárssal és két gyerekkel utaznak ki, azok akár heti 543 fontot (214 ezer forintot) is kereshetnek.

A Daily Mail szerint a munkahelyek magyarországi felkínálása várhatóan komoly vitákat vált majd ki. Azt ugyanis még a Greencore Group személyzeti vezetője is elismeri, hogy Northamptonban és környékén jelenleg nem túl magas a foglalkoztatottak aránya: a városban közel 8000 munkanélküli él, ami 6,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelent, ez megfelel a brit átlagnak. A szomszédos városban pedig ennél is magasabb, kilenc százalék körüli a munkanélküliség.