Európa a világgazdaság gyenge pontja

görögország, európa betege, soros EU elnök
Az Arany Hajnal nevű radikális jobboldali párt támogatóinak demonstrációja a bebörtönzött tagok szabadon engedéséért, az athéni parlament előtt, 2013. november 30.
Vágólapra másolva!
A következő két évben valószínűtlen a világgazdaság növekedési ütemének jelentősebb élénkülése, elsősorban a kínai gazdaság lassulása és az euróövezet növekedésgátló szerkezeti problémái miatt – derül ki a Moody’s Investor Service előrejelzéséből.
Vágólapra másolva!

A Londonban ismertetett negyedéves globális előrejelzés azt írja: világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdasága, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport átlagos növekedési üteme a 2014-re várt 2,8 százalék után 2015-ben és 2016-ban is 3 százalék körül lesz.

Sokan a teljes kilátástalanság között élnek. Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az elemzés szerint a legtöbb olyan tényező, amely az idén terhelte a világgazdasági növekedést, a következő két évben is fennmarad. Ezek közé tartozik a kínai gazdaság fokozatos lassulása, amely a kínai importnövekedés ütemének igen meredek visszaesését eredményezte, és ez máris meglátszik a globális exportadatokban - hangsúlyozzák a Moody's londoni elemzői.

Európa húzza vissza a fejlődést

A hitelminősítő azonban Európát emeli ki a világgazdaság fő erőcentrumainak gyenge pontjaként. A Moody's hétfői prognózisa szerint az euróövezeti gazdaság a globális átlagnál jóval gyengébben teljesít az idén és a következő két évben: a cég 2014-re átlagosan 0,7 százalékos, jövőre is 1 százalék alatti, és 2016-ra is csak 1,3 százalékos növekedést vár a valutaunióban.

A görög gazdaság még évtizedekig nem áll helyre Forrás: AFP/Aris Messinis

A Moody's londoni elemzőinek becslése szerint az euróövezet összesített hazai összterméke (GDP) még 2019-ben is 1700 milliárd euróval - 17 százalékkal - kisebb lesz annál az értéknél, amely akkor lett volna elérhető, ha az euróövezeti gazdaság növekedési üteme a pénzügyi válság és a szuverén adósságválság előtti évekre jellemző ütemben folytatódott volna.

A sebek nem gyógyulnak

Más nagy londoni házak is azt jósolják, hogy az európeriféria által elszenvedett súlyos recesszió sebei a következő években sem gyógyulnak be teljesen. A Standard & Poor's hitelminősítő előrejelzése szerint például a görög hazai össztermék reálértéken még 2017-ben is 20 százalékkal alacsonyabb lesz a 2007-ben mért szintnél.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai ugyanerről összeállított tanulmányukban közölték: várakozásuk szerint Görögország, Spanyolország és Olaszország 2019-ig sem éri el a recesszió előtti teljesítményét.

A ház kimutatása szerint Görögországban 2008 és 2013 között 23,8 százalékkal zuhant az egy főre jutó összkibocsátás reálértéken. A CEBR elemzői szerint biztos, hogy a görög gazdaság ezt a veszteséget az évtized végéig sem tudja ledolgozni.

A jövő évi oroszországi recesszió most már gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés a Cityben Fotó: Vörös Szabolcs - Origo


Hétfői előrejelzésében a Moody's közölte, hogy Oroszországban nem vár gazdasági növekedést a következő két évben. A cég londoni elemzői szerint az orosz gazdaság a jövő évet enyhe recesszióban tölti, 2016-ban pedig stagnálni fog. Az ukrajnai válság még meredekebbé tette az orosz gazdasági növekedés - főleg az energiaszektoron kívüli ágazatok elégtelen beruházásai, a romló hatékonyság, valamint az olaj- és gázkitermelés növekvő költségei miatt - már korábban is lefelé tartó pályáját - áll a Moody's elemzésében.

60 dollárig süllyedhet az olaj ára

A jövő évi oroszországi recesszió most már gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés a Cityben. Az egyik legnagyobb globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének közgazdászai új, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy az általuk eddig várt 0,9 százalékos növekedés helyett 0,8 százalékos visszaesést valószínűsítenek jövőre az orosz gazdaságban.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai új, jelentősen rontott előrejelzésükben közölték: az általuk eddig várt stagnálás helyett az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben. A cég elemzői szintén a Brent-árfolyam csökkenése miatt módosították az orosz gazdaságra adott növekedési becslésüket.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics szakértőinek számításai szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit. A ház elemzői szerint 85 dollár körüli hordónkénti olajárszinten az orosz gazdaság két és fél éven belül, 60 dollárig süllyedő olajár esetén már 2016-ban "töréspontig" juthat.