Új vonatok érkeznek az elővárosi vonalakra

flirt motorvonat sín vonat Baracska, 2014. március 19.
Az elsőként átadott új beszerzésű Stadler Flirt motorvonat halad Budapest felé Baracska megállóhely előtt 2014. március 19-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán átadott új beszerzésű Stadler Flirt mot
Kápolnásnyék, 2014. március 19. Az elsőként átadott új beszerzésű Stadler Flirt motorvonat a Fejér megyei Kápolnásnyék vasútállomásán 2014. március 19-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Újabb 21 korszerű motorvonatot szerez be a MÁV-START. A korszerű járművek a jövő év végétől 2017 elejéig állnak majd forgalomba a Budapest elővárosi vonalakon. 
Vágólapra másolva!

A 6+15 darab akadálymentes, minimum 200 ülőhelyes, legalább 50 százalékban alacsonypadlós, 160 km/óra sebességre képes villamos motorvonat Budapest elővárosában közlekedik majd.

Az elővárosi vonalon utazóknak lesz kényelmesebb a vonatozás. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A közbeszerzési eljárást kiemelten kezeli a MÁV-START Zrt, az első hat motorvonat akár már a jövő évben megérkezhet. A megszerzett hatósági engedélyek birtokában legkésőbb 2017 elejétől az összes új jármű utasokat szállít majd. A beszerzés költségeit hat motorvonatnál a Közlekedés Operatív Program, a további tizenötnél az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásai fedezhetik.

A MÁV-START Zrt. a GYSEV Zrt.-vel közösen legutóbb 2012 novemberében indított nyílt közbeszerzési eljárást 42+6 darab korszerű alacsonypadlós villamos motorvonat megvásárlására. Az akkori nyertes Stadler Bussnang AG 2015 végéig szállítja le a járműveket, amelyek közül az elsők az elmúlt hetekben már forgalomba is álltak a vasúttársaságoknál.