A kereskedők berágtak a kormányra

nyitvatartás, hipermarket, supermarket, bolt, szupermarket
Vágólapra másolva!
Kedden ünnepelték a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által rendezett Európai Kereskedelem Napját. A különböző kitüntetések átadásán kívül nem sok okuk volt az örömre a kereskedőknek: a kormány több szabályozási, gazdaságpolitikai témában állít nehéz, olykor megoldhatatlannak tűnő feladatot a szektor elé.
Vágólapra másolva!

Olyan sok kérdés van napirenden a kereskedelmet érintő szabályozásokat illetően, hogy Krisán László, a VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke le is fújta a szakmai fórumbeszélgetést. Ilyen téma például az e-útdíj emelésének tervezete, az ágazati különadók, a szeszesital-forgalmazásának szabályozása, a cafeteria adójának emelése, a szabad vasárnap bevezetése, a két évnél hosszabb távon veszteséges üzletek bezárása vagy éppen az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak sávos emelése.

Párbeszédre van szükség

„Nem így terveztük ezt a mai napot” – utalt Krisán László arra, hogy az elmúlt hetekben jelentős „csomagot kapott a nyakába” a kereskedelmi szektor. Az Európai Unióban 30 millió, míg Magyarországon 530 ezer embert foglalkoztat az ágazat, amely a hazai GDP 12-13 százalékát adja, ráadásul a legnagyobb áfabefizetője a költségvetésnek, mondta az elnök. Krisán László szerint „ez a szektor többet érdemel”. „Nem egymással, hanem a kormánnyal kell párbeszédet folytatni” – mondta.

Gondos Judit közigazgatási államtitkár – aki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter helyett vett részt a szakmai találkozón – felsorolta a pozitív dolgokat, mint az alacsony költségvetési hiányt, a GDP-növekedést, az export fellendülését, a kiskereskedelem valamint a belső fogyasztás bővülését, a befektetések ösztönzését és a foglalkoztatottság növekedését.

A következő időszakban számos olyan intézkedés következik, ami a lakosságot is érinti, de a Nemzetgazdasági Minisztérium elkötelezett a párbeszéd iránt a kereskedelem szereplőivel, mondta az államtitkár, majd hozzátette: „Olyan megoldást kell találni, amely mindenki számára elfogadható”.

Nem szabad a versenyt korlátozni

„Ünnepelni jöttünk a dolgozó kereskedőket és ezt semmi sem homályosíthatja el” – mondta Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke. Ezek az emberek hétfőtől vasárnapig, igen, vasárnap is dolgoznak, emelte ki.

Csak olyan országban lehet élni és kereskedni, ahol verseny van, és ezt nem szabályozzák, korlátozzák, mondta Demján Sándor, aki szerint nem lehet egyik évről a másikra százszorosára növelni egy adónemet.

Népszavazás jöhet

Demján Sándor szerint a vasárnapi nyitva tartás „nem ideológiai kérdés”. Ha meghozzák ezt a törvényt, akkor népszavazást kezdeményeznek, mondta a VOSZ ügyvezető elnöke, majd hangsúlyozta, hogy szakmai kérdésekben akarnak párbeszédet, ideológiai és pártpolitikai kérdésekben nem. Arra kérte a politikai pártokat, maradjanak távol a kezdeményezésüktől.

Beszélt arról is, hogy alkalmazkodni kell a nemzetközi szabályokhoz, hogy hitelből nem lehet jóléti rendszerváltást csinálni, valamint arról, hogy ha a gazdaság nő, akkor lehet béreket emelni, amellyel a kereskedelem is növelhető. „A jó közérzetet alapvetően mi tudjuk biztosítani a lakosságnak” – zárta beszédét Demján Sándor.

Kitüntették a kereskedőket

Az Európai Kereskedelem Napján átadták a Klauzál Gábor elismerő okleveleket – amely a legmagasabb kapható kereskedelmi díj –, valamint a Magyar Kereskedelemért Nagydíjakat. Utóbbival „a pult másik oldalán állókat” díjazzák.