Hét éve nem történt ilyen a Nikkei indexszel

tőzsdekrízis, gazdasági válság, válság, értékpapírpiac, deviza, BUX-index, Buda-Cash Brókerház, bróker
Vágólapra másolva!
Hétéves csúcsra ugrott a tokiói értéktőzsde irányadó indexe, miután sajtóhírek szerint Abe Sindzó japán miniszterelnök előre hozott parlamenti választásokat sürgethet, ha az általános forgalmi adó tervezett emelésének elhalasztása mellett dönt.
Vágólapra másolva!

A Nikkei mutatója 2 százalékkal, 335,86 ponttal, 17 116,39 pontra ugrott hétfői záróértékéről, utoljára 2007 októberében állt ilyen magasan a tokiói értéktőzsde indexe. A szélesebb körű Topix index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 15,10 ponttal, 1,11 százalékkal, 1375,21 pontra emelkedett.

Előrehozott választás

Japánban legközelebb 2016-ben lenne esedékes a parlamenti választás. A miniszterelnök azonban még az év vége előtt választást tartana politikai helyzetének megerősítésére, ha elhalasztja a döntést az áfa 10 százalékra történő megemeléséről.

A japán pénzpiacok beárazták a miniszterelnök szavait. Fotó: Mudra László [origo]

A pénzpiacokat meglepte ez a hír, mivel arra számította, hogy a miniszterelnök nem mond le az áfaemelés második köréről még úgy sem, hogy az első emelés a vártnál erősebben visszavetette a gazdaságot.
A japán kormány áprilisban emelte 8 százalékra az áfát a korábbi 5 százalékról. Jövőre 10 százalékra tervezik felvinni az adót, de még nincs végleges döntés. Az adóemelés oka, hogy a fejlett világban Japán államadóssága a legnagyobb, a hazai össztermék (GDP) több mint 200 százalékát teszi ki.

Beárazták a piacok

"A közeljövőben a fiskális és a monetáris politika is a növekedést fogja támogatni. A piacok ezt ma elkezdték beárazni" - mondta Fudzsito Norihiro, a Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities brókercég vezető befektetési tanácsadója, aki szerint nem kérdéses, hogy Abe megnyerné a parlamenti választást és ezzel újabb négy évet kapna a kormányzásra.

A tokiói tőzsde jelentősen erősödött azóta, hogy a japán jegybank október 31-én váratlanul növelte eszközvásárlási programját, 30 billió jennel évi 80 billió jenre (725 milliárd dollár).
Máshol Ázsiában vegyesen változtak a fontosabb tőzsdeindexek: Dél-Koreában, Hongkongban, Indiában, Indonéziában, Pakisztánban és Thaiföldön erősödtek, Ausztráliában, Shanghajban, Szingapúrban, Tajvanon és Malajziában viszont gyengültek.