Gyanús közbeszerzések a pécsi egyetemen

Vágólapra másolva!
Bár még nem fejeződött be az vizsgálat, máris 121 közbeszerzés részleteit találta gyanúsnak az Állami Számvevőszék a Pécsi Tudományegyetem átvilágítása során. Az ÁSZ közlése szerint a PTE megsérthette a közbeszerzési törvényt, ezért az ügyek már a közbeszerzési hatóságoknál vannak.
Vágólapra másolva!

Példátlan mennyiségű, összesen 121 jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) szemben az Állami Számvevőszék, miután megvizsgálták az egyetem 2009 és 2013 között teljesített közbeszerzéseit.

Sajtóhírekkel ellentétben az ÁSZ, mivel nincs nyomozási jogköre, nem indított vagy kezdeményezett eljárást az ügyekben, csupán a bűncselekmény gyanút jelezte a hatóságok felé. „Az ÁSZ nem hatóság, az ellenőrzési megállapításokkal összefüggésben nem rendelkezik sem nyomozati jogkörrel, sem közvetlen szankcionálási lehetőséggel, csupán kezdeményezheti a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást” – olvasható a szervezet közleményében.

Sok szabálytalanság

Az ÁSZ az elmúlt hónapokban több felsőoktatási intézményt is átvilágított, beleértve az egyházi tulajdonú intézményeket is, megvizsgálta a pénzügyeket és vagyongazdálkodást. Az Origo információi szerint az egyetemek, főiskolák gazdálkodásában általában feltűnően sok szabálytalanságot találtak, a PTE azonban ebből a mezőnyből is kimagaslik. A 121 jelentést a közbeszerzési hatóságnak küldték, mivel úgy vélik, egy vagy több érintett megsértette a közbeszerzési törvényt. Az Origo megkeresésére az ÁSZ sajtószóvivője nem közölte, hogy pontosan milyen gyanús üzelmek keltették ezt a gyanút. Mint mondta, az ügyről nem közölhet részleteket. A közbeszerzési hatóság honlapjára felkerült a gyanúsnak talált közbeszerzések listája, de ebből a listából nem derül ki, milyen szabálytalanságokat találtak az átvilágítás során.

Még nincs vége

A Pécsi Tudományegyetem átvilágítása egyébként még nem fejeződött be. Egyelőre csak a 2012-es évben lezajlott közbeszerzéseket vizsgálták át. Ennek ellenére a bejelentést már most meg kellett tenniük, hiszen ha tovább várnak, megszűnik a lehetőség, hogy bejelentést tegyenek. „A hatósági jelzés megtételére az ÁSZ-nak a (…)30 napja van, amely határidő jogvesztő – olvasható az ÁSZ közleményében.