Orbán: Sokban hasonlítunk Azerbajdzsánra

alijev budapest orbán szíjártó fórum
Vágólapra másolva!
Magyarország az EU éllovasa, Azerbajdzsánra pedig sokban hasonlítunk, például tiszteljük a hagyományos értékeket fogalmazott Orbán Viktor a mai magyar-azeri gazdasági fórum megnyitóján. Szijjártó Péter szerint új külpolitikát folytat a magyar kormány, amely az elvek helyett a gazdasági érdekekre helyezi a hangsúlyt, és aminek mérföldköve lehet a ma aláírt gazdasági megállapodás Azerbajdzsánnal.
Vágólapra másolva!

Örült a magyar és azeri üzletemberek részvételével zajló fórumot megnyitó Szíjjártó Péter külügyminiszter, hogy „ilyen szép számban jöttek el magyar és azerbajdzsáni üzletemberek is. Szép jövő előtt állnak a magyar és azeri befektetési kapcsolatok.”

Szijjártó Péter szerint bebizonyosodott, hogy „az elmúlt években, hogy csak azok lehetnek ma sikeresek, akik új stratégiákat tudnak alkalmazni, mert a régiek vezettek a jelenlegi kihívásokhoz.” Ezért szerinte új típusú külpolitikát kell folytatni, amelyekben kizárólag a gazdasági érdekek érvényesülnek. „A mai nap az új külpolitika egyik legnagyobb sikere, mivel létrejött a magyar-azeri megállapodás, ahol a dél-kaukázusi régió, illetve az EU leggyorsabban fejlődő gazdasága egyezik meg” – mondta a külügyi és külgazdasági miniszter.

Történelmi dokumentum

Ilham Alijev azeri államfő szerint „történelmi dokumentum a magyar-azeri gazdasági egyezmény, ami lefed minden, az együttműködés szempontjából lényeges területet.” Ide sorolta az építőipart, az infrastrukturális és mezőgazdasági beruházásokat, amelyekbe szerinte Azerbajdzsánban magyar cégek is befektethetnek majd.

Alijev: Magyarország a régióban a függetlenség, szuverenitás szimbóluma Fotó: Bielik István - Origo

Ilham Alijev azt ígérte, a kaukázusi országban több állami beruházás is lesz, amelyeket magyar cégek teljesíthetnek, például a tervezett déli gázkorridor, vagy az Ázsia-Európa vasúti projekthez kapcsolódóan.

Stratégiai partner

„Magyarország és Azerbajdzsán stratégiai partnerként tud egymásra tekinteni” – mondta Ilham Alijev, aki szerint az egyezmény az alapja lehet egy olyan gazdasági szerződésnek is, amit majd az EU köthet meg Azerbajdzsánnal. Ilham Alijev szerint „nagy érdeklődéssel követik a magyarországi eseményeket,” mivel „a magyar tapasztalat jól mutatja, hogy ahol a kormány nemzeti érdekeket képvisel, ott a közvélemény megvédi majd őket.” Szerinte „Magyarország a régióban a függetlenség, szuverenitás szimbóluma”. Az azeri elnök végül gratulál „barátjának, Orbán Viktornak, aki erős kézzel tudja vezetni az országot.”

Az emberiség nehéz időket él

Orbán Viktor azzal kezdte: egyetért Ilham Alijevvel, hogy „a szuverén országoké a jövő”. Mint mondta, „az emberiség nehéz időket él, sok konfliktus dúl a Földön, a világ sok helyen szenved attól, hogy nincs egyértelmű politikai vezetése. Az EU-ban is azt gondolták, hogy az intézmények maguktól működni fognak majd, de az autók sem működnek sofőr nélkül. Szerencsések azok az országok, amelyeknek egyértelmű vezetése van.”

Sok helyen eluralkodott a cinizmus

A kormányfő úgy véli, Magyarország az EU „első, vagy második leggyorsabban fejlődő gazdasága.” Szerinte azután, hogy Magyarország „elsőként omlott össze a 2008-as válság alatt, 2010-től pár év alatt az országot a rendezett, jó kilátások elé néző országok közé irányították.”

Orbán: Van, amivel nem lehet viccelni, mert csak összezavarodik az ember Fotó: Bielik István - Origo

Orbán Viktor párhuzamot vont Magyarország és Azerbajdzsán között, szerinte hasonlítunk abban, hogy „mindkét ország tiszteli a hagyományos értékeket. Jó, hogy vannak ilyen országok, mert sok helyen eluralkodott a cinizmus, sokan azt hiszik, bármivel lehet viccelni. Lehet viccelni a nemzetekkel, lehet viccelni, vagy ki lehet forgatni a családot, mi viszont látjuk, hogy nem szabad engedni a kísértésnek, van, amivel nem lehet viccelni, mert azzal csak összezavarodik az ember.”

Azerbajdzsán magasra tette a mércét

Szerinte Azerbajdzsán nagyon magasra tette a mércét Magyarország számára a gazdasági fejlődés szempontjából, de tartani tudjuk majd a lépést. „Nincs olyan elemzés, amely arról szólna, hogy mostanában az EU és az eurozóna gyors gazdasági növekedési pályára állna. Lassú fejlődés várható, és ennek a fejlődésnek is Közép-Európa lesz a motorja. Ma is Lengyelországról, Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból származik az EU-s növekedés nagy része, Magyarország pedig éllovasa ennek a régiónak.”

Az azeri-magyar egyezményről azt mondta: „Magyarország történetének legnagyobb gazdasági fejlesztési programját indítják el, amely során hatalmas lehetőségek nyílnak az export számára.”