Hiába olcsóbb, egyre kevesebben váltanak kötelezőt

dugó forgalom  Podmaniczki dozsa gyorgy Sarok A vagyany utca dozsa saroknak is rendor  irányít
Vágólapra másolva!
A mai napig minden év végi évfordulóval rendelkező autósnak már meg kellett kapnia a következő biztosítási időszakra vonatkozó kgfb-díjról szóló értesítést jelenlegi biztostójától. Bár az összes kalkuláló 66 százaléka még talál a megajánlott díjnál olcsóbb lehetőséget, váltásra már leginkább csak extrém eltérés esetén szánják rá magukat. Az idei kampányban a tavalyi 34-ről 22 százalékra csökkent a kötelezőt saját biztosítójuknál felmondó és újrakötő autósok aránya.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi biztosító által kiküldött díjértesítőkben szereplő adatok azért fontosak, mert az autósok az ebben szereplő, a következő biztosítási időszakra vonatkozó éves díjhoz tudják hasonlítani a többi biztosító ajánlatát.

Van olcsóbb

„Az első tíz napon elvégzett kalkulációk során a személyautók üzembentartóinak kétharmada talált a kiajánlottnál olcsóbb díjat – tájékoztat Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Esetükben a díjértesítőben szereplő összegnél átlagosan 3300 forinttal volt alacsonyabb a legolcsóbb díjajánlat."

Forrás: Origo

A kiajánlott díjak tavalyitól való eltérését a Netrisk.hu egy olyan harmincezer fős saját mintán vizsgálta, amelynek tagjai tavaly váltottak szerződést. Ebben a körben az átlagos emelkedés jóval a várakozások feletti, 30 százalékos volt, ami a gyakorlatban 4000 forint pluszt jelent éves szinten.

Kevesen váltanak

A váltók száma ennek ellenére piaci szinten elmarad a tavalyi értékektől. A lecsökkent összegek miatt ugyanis a biztosításváltásra ma már jellemzően csak azok az autósok szánják rá magukat, akiknél egyrészt a díjkülönbözet az előző évhez képest extrém mértékű, másrészt a kalkuláció során találnak jóval olcsóbb ajánlatot is. Ez azonban együttesen már korántsem teljesül mindenkinél.

Összességében visszaszorulni látszik az a gyakorlat, amely a hűséges ügyfélnek magasabb díjat kínál, mint az újonnan hozzájuk szerződőnek. Míg ennek következtében tavaly még az összes új szerződő 34 százaléka a szerződése felmondását követően a jelenlegi biztosítójánál kötötte újra kgfb-jét, idén ez az arány már csak 22 százalék.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az eddigi kötéseket tekintve az idei szerződéskötések listáját az első harmadban továbbra is a K&H vezeti, a második helyen a KÖBE áll, míg a harmadikra időközben a Groupama kúszott fel. Hárman együttesen az összes szerződés kétharmadát szerezték meg.

Amit a díjértesítőről még tudni érdemes

  • Akinek még nem érkezett meg a díjértesítője, mielőbb érdeklődjön biztosítójánáll. Bár a biztosító értesítője a hivatalos adat, de az összegről – a szükséges adatok megadását követően – a díjszámítás során a nagyobb alkuszi kalkulátorok is tájékoztatást adnak.
  • Aki jelenlegi szerződését az e-kommunikációs kedvezmény feltételei szerint kötötte meg, már ne postai úton, hanem az általa megadott e-mail címre várja a küldeményt.
  • A díjértesítőben a kötelező biztosítás indexdíja mellett a bónusz besorolást is feltüntetik, ami azonban a biztosítási évfordulóig eltelt időszakban még módosulhat, amennyiben az ügyfél ez idő alatt kifizetéssel járó kárt okoz járművével. Ebben az esetben értelemszerűen az indexdíj összege is növekedni fog.