Kemény fellépés a korrupció ellen Kínában

Vágólapra másolva!
Több száz kínai köztisztviselő ellen indult eljárás korrupciós ügyek miatt. Egyiküknél, egy tartományi vízügyi hivatalvezetőnél 4,8 milliárd forintnak megfelelő készpénzt és 37 kilogramm aranyat találtak, és kiderült az is, hogy 68 különböző ingatlan van a birtokában. A lebukottak között van rendőrfőnök, földhivatali igazgató, és közgyűlési képviselő is.
Vágólapra másolva!

Az esetre egy átfogó razzia során derült fény, amely során Hopej tartományban mintegy 15 000 alacsonyabb rangú vezető vagyonosodását ellenőrizték. Az átvilágításokon eddig több mint 230-an akadtak fenn, sokuknál nagy összegű készpénzt és egyéb értékes vagyontárgyakat találtak. A mostani ellenőrzések egy két éve indult, átfogó kampány részei, amely a modern Kína legkiterjedtebb korrupcióellenes hadjárata. Az ellenőrzéseket végző hatóságok szerint mindezek újabb bizonyítékai annak, hogy helyi szinten súlyos méreteket öltött a korrupció.

A lebukott hivatalnokok között van a helyi közlekedési rendőrök parancsnoka, a földügyekkel foglalkozó hivatal igazgatója és egy társadalombiztosítási hivatal vezetője is. Kettőjüknél 10-10 millió jüant (402 millió forintot) találtak, a harmadik vezetőnél kétszer annyit.

"Súlyos fegyelemsértés" gyanúja miatt szintén eljárás indult a tartományi törvényhozás állandó bizottságának volt tagja, a jogi ügyek bizottságának helyettes vezetője és az állami China Mobile távközlési vállalat Hopejt felügyelő vezetője ellen.