Magyarországon nyomoz az EU csalásellenes hivatala

Vágólapra másolva!
Bizalmas információkat kért az EMMI egyik szervezetétől az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) – tudta meg az atv.hu. Információik szerint az OLAF ellenőrei ki is szálltak egy olyan magyarországi cégcsoport telephelyén, amely kulcsszerepet játszik az uniós pénzek felhasználásában.
Vágólapra másolva!

Az EMMI-től kért bizalmas információkat az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF. A minisztériumban az Origóval azt közölték, hogy "az Európai Uniós fejlesztési források felhasználása kapcsán évente több tucat ellenőrzést folytatnak különböző szervezetek, így az Európai Bizottság, vagy annak intézményei, illetve a hazai ellenőrző szervek". A minisztérium azt is közölte, "együttműködnek az ellenőrző szervekkel, mert a magyar kormánynak is érdeke a szabályos és átlátható forrásfelhasználás. Az adatbekérésnek az EMMI eleget tesz."

Az OLAF az Európai Bizottság Csalás az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közreműködő Szervezeti Feladatokat Ellátó Főosztályához fordult információkért. Az EMMI-nek ez a részlege az Európai Szociális Alap (ESZA) alap támogatásait menedzseli, korábban ESZA Intézet néven működött, majd a közelmúltban a humán tárca fennhatósága alá került.

Egy cég érdekelte őket?

Az OLAF egy olyan cég, illetve céghálózat után érdeklődött, amelyek fontos szerepet töltenek be az uniós pályázatok szétosztásában, írta az atv. Az OLAF ellenőrei állítólag kiszálltak a cég telephelyére, de ezt a minisztérium sajtóosztálya kérdésünkre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.