A NAV szerint a dolgozók szerveznek aláírásgyűjtést Vida Ildikó mellett

Vágólapra másolva!
Valóban aláírásokat gyűjtenek a NAV-nál Vida Ildikó támogatására, az adóhivatal sajtóosztálya állítja, hogy az egyik főigazgatóság dolgozóinak spontán akciójáról van szó. Mint mondják, a korrupcióval vádolt NAV-elnök megköszönte a támogatást, de az aláírásgyűjtés abbahagyására kérte beosztottjait.
Vágólapra másolva!

"A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának dolgozói országos aláírásgyűjtést kezdeményeztek, amelyben visszautasítják a NAV-ot ért alaptalan vádakat, és kiállnak a NAV elnöke mellett" – közölte a NAV sajtóosztálya az Origóval, miután arról kérdeztük őket, igazak-e az aláírásgyűjtésről szóló sajtóhírek, és amennyiben igen, ki indította el a petíciót. A NAV sajtószóvivője hozzátette: "Vida Ildikó – megköszönve a kollégák szándékát – az aláírásgyűjtés abbahagyására kérte munkatársait."

Délután a Hvg.hu számolt be arról, hogy értesüléseik szerint egy olyan nyilatkozat kezdett el terjedni a NAV dolgozói között, amelyet aláírva az alkalmazottak jelezhetik, hogy bíznak a NAV elnökében, és kiállnak mellette. A hírportál azt írja, az ügyről ellentmondásos híreket hallottak, amelyek alapján nehéz eldönteni, hogy felülről erőltetett vagy alulról jövő kezdeményezésről van szó, azonban árulkodó jel, hogy értesüléseik szerint a dokumentum már több főigazgatóságon is megjelent, és hogy a papírt "nem kötelező, de azért erősen ajánlott aláírni".

Mint ismeretes, Vida Ildikó a múlt héten elismerte, hogy rajta van az Egyesült Államokból kitiltott tisztviselők listáján, több NAV-os kollégájával együtt. A magyar tisztviselők beutazását egy amerikai, az országokon átívelő korrupció megfékezésére hozott elnöki rendelet alapján tiltották meg, az ügynek egyesek szerint köze van a tavaly kirobbant áfacsalási botrányhoz és az élelmiszeriparban történt, az adóhivatal által elnézett bűncselekményekhez. Az ügy miatt Vida Ildikót többen lemondásra szólították fel, a NAV-elnök azonban jelezte, hogy nem áll szándékában lemondani, és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is a bizalmáról biztosította.