Megtorpant az orosz gazdaság, recesszió jöhet

Vágólapra másolva!
Egyre inkább érezhető az Oroszország elleni szankciók hatása, az idei harmadik negyedévben csupán 0,7 százalékkal bővült az orosz gazdaság az ország statisztikai hivatalának közlése szerint.
Vágólapra másolva!

A hivatal csütörtöki közleménye szerint az idei első negyedévben 0,9, a másodikban pedig 0,8 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék (GDP) Oroszországban. A lassuló növekedés megegyezik az orosz kormány előrejelzéseivel, akik a negyedik negyedévre már recessziót jósolnak, bár az idei mérleg egyelőre így is pozitív lesz szerintük, 2013-hez képest 2014-re 0,5 százalékos GDP-növekedést jósolnak.

Az orosz jegybank, valamint több szakértő szerint a növekedés ennél is alacsonyabb, 0,3 százalék lehet, jövőre pedig stagnálhat az orosz gazdaság. A jegybank szerint 2017-re legfeljebb GDP 1,6 százalékos növekedés várható.

A központ bank emellett a külföldi tőke jelentős kivonulására is számít, az idei évben szerinte 128 milliárd dollárt vonhatnak ki az orosz gazdaságból. A gazdaságfejlesztési minisztérium 100 milliárd dolláros nagyságrendű tőkekivonásra számít, a pénzügyminisztérium pedig valamivel több, mint 90 milliárd dollárosra.