A magyar-amerikai partnerséget ünnepelte Orbán Viktor

AmCham, GE, Parlament
Vágólapra másolva!
Előfordulhatnak nézeteltérések, de Amerika és Magyarország partnerek, a két nép között barátság és tisztelet van. Európa bajban van, Magyarország jobban teljesít. A hidegháborút senki sem kívánja vissza, a világ békét és prosperitást akar.
Vágólapra másolva!

Az amerikai és a magyar nép között barátság és tisztelet van - többek között erről beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Parlamentben az Amerikai Kereskedelmi Kamara 25. évfordulójának ünnepségén. Ez a barátság elsősorban azoknak a magyaroknak köszönhető, akik segítettek naggyá tenni Amerikát. A magyar tudósoknak, akik az Egyesült Államokban dolgoztak, de azoknak a magyar hősöknek is, akik a függetlenségi háborúban harcoltak.

Fától az erdőt

A miniszterelnök szerint a két nép között előfordulnak nézeteltérések, megfogalmazhatnak egymással szemben fenntartásokat és kifogásokat, de ezek lényegében nem fontosak. Ha ezekre koncentrálunk, akkor nem látjuk a fától az erdőt. A 25. évforduló olyan, mint valami kilátó, ahonnan körbetekinthetünk; ebből a nézőpontból pedig az látszik, hogy Magyarország és az Egyesült Államok partnerek.

A konfliktusok ne tévesszenek meg senkit Fotó: Bielik István - Origo

Kivételesnek látjuk magunkat

A világon sokfelé megütközést kelt, hogy az amerikaiak különleges népnek látják magukat, véli Orbán Viktor. De bennünk magyarokban nem, mert mi is ilyenek vagyunk. És erre mindkét népnek van oka: az amerikaiak a semmiből építettek fel és tartottak meg egy nagyszerű demokráciát, a magyarok túléltek az idegen népek gyűrűjében, és megőrizték nyelvüket, amit a világon sehol máshol nem beszélnek.

A szép jövő

Rokonság van a két nemzet közt abban is a miniszterelnök szerint, ahogy a jövőbe tekintünk. Sok nép fél a jövőtől, de a magyar és az amerikai nem. Mi várakozással tekintünk előre, a lehetőségeket látjuk, a fejlődést, az innovációt.

Békét, prosperitást!

Orbán Viktor nem akarta megosztani a közönséggel, hogy pontosan milyen öreg, de annyit elárult, hogy a hidegháború éveiben született, ahogy sokan mások. És ahogy sokan mások, ő is emlékszik a szembenállásra, az elrettentésre. Nem akarjuk, hogy azok az idők visszatérjenek, hangsúlyozta. Arra van szükség, hogy a nemzetközi jogot mindenki tiszteletben tartsa, békét és prosperitást akarunk, mondta. Ezt pedig csak a transzatlanti szövetség megtartásával és megerősítésével érhetjük el.

A nemzetközi szerződéseket be kell tartani Fotó: Bielik István - Origo

Európa bajban van

Amikor először beszélt a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara alapításának évfordulóján, alig egyéves miniszterelnökként 99-ben, épp az uniós csatlakozási szerződés kidolgozását végezték, emlékeztetett Orbán Viktor. Akkor mindenki arra számított, 2010-re Európa lesz a világ legnagyobb gazdasága. Most pedig azért küzd, hogy ne maradjon le a globális versenyben. Ennek egyik legfontosabb eszköze az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi egyezmény, a másik pedig Magyarország és Közép-Európa, mert a jövőben mi leszünk az európai fejlődés motorja.

Magyarország jobban teljesít

A miniszterelnök nem mulasztotta el felhívni a hallgatóság figyelmét Magyarország és a kormány eredményeire: a rezsicsökkentésre és a gazdasági fejlődésre. Megígérte, hogy 2018-ra szélessávú internet lesz minden háztartásban, munkanélküli viszont egyben sem lesz, mert megvalósítják a teljes foglalkoztatást.

Köszönjük, hogy itt vannak!

Az amerikai befektetéseket és a munkahelyeket, amiket ezek a befektetések teremtenek, nem csak gazdasági szempontból kell értékelni, véli Orbán Viktor: azok a két ország szövetségének bizonyítékai. "Köszönjük, hogy itt vannak!" - mondta az amerikai üzletembereknek. Bezsédét pedig így zárta: "Sok sikert, és dicsőséget!"