Angliába lehet menni szendvicset csomagolni

Gallicoop Nyers áru hús húsgyár húsüzem csomagoló
csomagoló
Vágólapra másolva!
Újabb csavarokkal bonyolódott Vida Ildikó ügye, miközben a diplomások és az orvosok elhúznak az országból. Új adók jönnek, régiek emelkednek, 1000 milliárd forintnyi áfát csalnak el évente, viszont a Számvevőszék szerint a 2015-ös költségvetés rendben van. A vasutasok küzdenek a kormánnyal a korkedvezményes nyugdíjért, az Alkotmánybíróság megküzdött önmagával a devizahitelesekért. A gazdaság jobban teljesít, az Audi húzza. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Újabb fordulatokat vett Vida Ildikó kitiltási ügye. A Legfőbb Ügyészség november 13-án közvetlenül M. André Goodfriend ideiglenes ügyvivőnek küldött levelet, amiben arról érdeklődnek, mi alapján tiltották ki Vida Ildikót. Az amerikaiak egyébként diszkréten adtak egy listát a külügynek arról, hogy merre kellene elkezdeni a vizsgálódást. Az iratot a külügy nyilvánosságra hozta, pedig nem kellett volna, Orbán Viktor aztán pénteken fecninek minősítette, ami komoly diplomáciai sértés. Az LMP Nemzeti Adó- és Vámelkerülési Hivatalra keresztelte át a NAV-ot, de a tábla csak másodpercekig volt a Dob utcai székház homlokzatán, mert a biztonsági őr azonnal leszedte. A NAV dolgozói eközben spontán aláírásgyűjtéssel igyekszenek támogatni főnöküket.

Diplomás szendvicscsomagoló

Ha már külkapcsolatok: Magyarországon toboroz vendégmunkásokat Nagy-Britannia legnagyobb szendvicsgyártója, magyar viszonylatban rendkívül magas fizetésért, vagyis az ottani minimálbérért. Az eset annyira nem különleges, főleg képzett fiatalok mennek Magyarországról Nyugat-Európába munkát vállalni, és jó részük ott is marad, annak ellenére, hogy többnyire csak fizikai munka jut nekik. A szegényebb és képzetlenebb emberek is szívesen mennének külföldre dolgozni, de a nyelvtudás hiánya miatt nem tudnak munkát szerezni.

A csomagolás nem könnyű munka, de az angol minimálbérért megéri Forrás: Origo

Az orvosok elhúznak

Másfél ezer orvos és nővér kérte ki 2014-ben szeptemberig a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, ami megegyezik a tavalyi számokkal, derül ki az Egészségügyi Engedélyezési Hivatal adataiból.

A reklámadót nyögi

A német RTL-csoport 160 millió eurós bevételt (bevételt, nem nyereséget) ért el a harmadik negyedévben. A csoport negyedéves jelentésében kiemeli, hogy a bevétel az év végéig némileg csökkenhet, legfőképp a magyar reklámadó miatt. A reklámadót nem mellesleg a kormány negyven százalékról ötvenre emelné.

A reklámadó emelése is az RTL-t sújtaná a legjobban Forrás: RTL

A felügyeleti díjat nyögi

Leginkább a Tescónak fog fájni az élelmiszer-felügyeleti díjak emelése, de a Spar, az Auchan, a Lidl és a Penny Market is nagyságrendekkel, tízszer-húszszor nagyobb összegeket fizethet jövőre, ha megszavazzák a 2015-ös adótörvény-javaslatot.

Az útdíjat nyögi

2015-től a tehergépjárművek mellett a buszokra is kiterjesztenék az e-útdíjat, erről a csütörtöki kormányülésen tárgyaltak, közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A földadót nyögi

Az adótörvény-javaslat alapján az önkormányzatok új települési adót vezethetnek be. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a jogszabályt úgy fogalmazták meg, hogy az új adó gyakorlatilag csak egyféle lehet: földadó. Az elnök úgy véli, az önkormányzatok csak 20 hektár fölött vetnék ki, hektáronként nagyjából 5 ezer forintot, de ezt is minden helyi önkormányzatnak végig kell gondolnia.

A dohányadót nyögi

Egyszeri terheléssel sújtaná a magyarországi dohánygyártókat és azokat a bejegyzett kereskedőket, akik Magyarországon dohányterméket hoznak forgalomba Szatmáry Kristóf fideszes képviselő csütörtökön benyújtott törvényjavaslata. A törvény csak az újonnan piacra dobott termékekre vonatkozna, emellett a nagykereskedők és a dohánytermék-kiskereskedők nem esnének a törvény hatálya alá.

Az újonnan piacra dobott termékek után kellene adózni Forrás: Thinkstock

Az áfát nem nyögi

Az áfacsalások miatt az áfabevételek negyedétől esik el Magyarország évente. Ez az arány több mint másfélszerese az európai átlagnak, a kiesés közel 1000 milliárd forintos kárt okoz a költségvetésnek, derült ki a Ryan amerikai adótanácsadó cég elemzéséből.

Lesz elég adó?

Az Állami Számvevőszék megvizsgálta a költségvetés tervezetét, és arra jutottak, hogy a büdzsé a jogszabályoknak megfelel, teljesíthető, és nincsenek benne nagy kockázatok. Viszont egyelőre nem látszik, lesz-e annyi adóbevétel, amennyit a kabinet vár.

Akit a mozdony füstje megcsapott

A Mozdonyvezetők Szakszervezete nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a 2014. december 31-én megszűnő korkedvezményes nyugdíj meghosszabbítása miatt. A szakszervezet emlékezteti a miniszterelnököt, hogy a szervezet fokozott igénybevételével járó és az egészségre különösen ártalmas munkát végzők korkedvezménye a hatályos szabályozás szerint megszűnik az év végén.

A mozdonyvezetők meg akarják tartani a korkedvezményes nyugdíjat Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mentik a devizásokat

A bankoknak rossz, a devizahiteleseknek jó hír volt: az Alkotmánybíróság rábólintott arra a törvényre, amely alapján a bankoknak kártérítést kell fizetniük a tisztességtelen szerződésmódosítások miatt. A testület szerint nincs szó visszamenőleges törvényalkotásról, a tisztesség követelménye mindig is fennállt, a kormány éppen csak utólag foglalta törvénybe a pontos feltételeket. Viszont a devizahitelesek nem járnak olyan jól, mint ahogy a kormány ígérte, legtöbbjüknek csak 10-25 százalékkal fog csökkenni a törlesztője a jegybank jelentése szerint.

Hasít az ipar, száguld az Audi

Az első két negyedév után július–szeptemberben is 3 százalék felett bővült a magyar gazdaság teljesítménye a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint. A GDP-növekedéshez elsősorban az ipar teljesítménye járult hozzá, ami 7,6 százalékos növekedési ütemre kapcsolt az előző évi adathoz képest. Az ugrás elsősorban az autóiparnak, azon belül is az Audinak és a beszállítóinak köszönhető.