Meglepetést okozott a magyar GDP

gdp növekedés, audi gyár, győr, autó, audi, gazdaság
Győr, 2013. június 12. Alkalmazottak dolgoznak a gyártósoron az Audi győri járműgyárában, ahol megkezdték az A3 Limousine sorozatgyártását 2013. június 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben 3,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest. A GDP növekedése jóval meghaladta az előzetes várakozásokat, a bővülés szerkezete kiegyensúlyozottabbá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált, írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az első két negyedév után július–szeptemberben is három százalék felett bővült a magyar gazdaság teljesítménye a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint. 2014 második negyedévéhez viszonyítva 0,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a tartósan stabil növekedési ütem azért is kedvező, mert a nyári szabadságolások okozta ideiglenes iparitermelés-csökkenés, valamint az augusztusban életbe lépett orosz embargó negatív hatásainak ellenére nőtt jelentősen a magyar GDP.

Jól teljesített az ipar

A gazdaság bővüléséhez elsősorban az ipar és a mezőgazdaság nemzetgazdasági ágak teljesítménye járult hozzá. A havi ágazati részstatisztikák azt mutatják, hogy az ipari termelés 7 százalék, míg az építőipari kibocsátás 13 százalék körül növekedett. A mezőgazdaság szintén hozzájárult a gazdaság növekedéséhez, a magas bázis ellenére. A szolgáltatások élénkülését a kedvező turisztikai adatok, a kiugró kiskereskedelmi forgalom és a szállítás ágazat egyaránt segítette – írta a minisztérium.

Felhasználási oldalon a beruházások növekedését az építőipari termelés és a lakásépítések bővülése egyaránt előrevetíti. A beruházásokat az uniós források, az alacsony kamatok, a Növekedési Hitelprogram és a vállalati szektor fokozódó aktivitása egyaránt támogatta. A fogyasztói árak mérséklődése és a pozitív munkaerő-piaci folyamatok okozta reáljövedelem-emelkedés, a fogyasztói bizalom javulása, valamint a kiskereskedelmi forgalom élénkülése a fogyasztás további erősödésének irányába hat – közölte az NGM.

A tárca szerint a gazdasági bővülés szerkezete kiegyensúlyozottabbá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált. A növekedés a jövedelmek bővülését is maga után vonja, ami a háztartások jövőbeli fogyasztását is emelni fogja. Továbbá javítja az államháztartás egyenlegét, és a munkaerőpiacra is kedvezően hat. Ez utóbbit jól tükrözi, hogy a foglalkoztatottak száma éves alapon közel 200 ezer fővel bővült, amihez a versenyszféra is érdemben hozzájárult.

Az NGM várakozása szerint az EU és különösen az eurózóna növekedési üteme jobban mérséklődött az év első feléhez képest, mint a magyar gazdaságé, így gazdasági teljesítménye alapján Magyarország várhatóan ezúttal is az Európai Unió éllovasai közé fog tartozni. Hazánk gazdasága 2013 második negyedévétől kezdve emelkedést mutat, és a minisztérium szerint ez a tendencia tovább folytatódik, a kedvező harmadik negyedéves adatnak köszönhetően az éves növekedés az NGM hivatalos őszi 3,2 százalékos előrejelzését is meghaladhatja.

Várakozások felett

A KSH által közölt GDP-adat kellemes meglepetést okozott, mivel a szakértők 2,9 százalékos növekedésre számítottak előzetesen – írja az Investor.hu.

Forrás: KSH, Investor.hu

Németh Dávid, a K&H vezetőelemzője szerint a 3 százalékot meghaladó növekedés meglepetést jelent, a piac ugyanis 3 százalék alatti ütemre számított. Mindazonáltal a harmadik negyedévben lassult a gazdaság, az előző negyedévben ugyanis 3,9 százalékos volt a bővülés. A harmadik negyedéves adatok szerint az év első kilenc hónapjában 3,6 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. Egyértelműen látszik a friss adatokból, hogy az ipar továbbra is meghatározó komponense a növekedésnek, bár a lassulásban szerepe lehetett annak, hogy a járműipar a harmadik negyedévben – az Audi-gyár augusztusi leállása, a Suzukinál zajló modellváltáshoz kötődő termeléscsökkenés miatt – visszafogottan járult hozzá a gazdasági növekedéshez. A lassulásban szerepe lehetett annak is, hogy a magyar gazdaság legfőbb felvevőpiaca, az eurózóna továbbra is gyengélkedik.

Az elemző szerint a negyedik negyedévben tovább lassulhat a gazdaság, 2-2,5 százalék körüli lehet a fejlődés, éves átlagban pedig 3,3 százalék körüli mértékben bővülhet a GDP.