Adóváltoztatásokról dönt jövő héten az Országgyűlés

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés a jövő hét minden munkanapján ülésezik. A képviselők várhatóan kedden fogadják el a jövő évi adóváltoztatásokat, majd szerdától péntekig a 2015-ös költségvetésről szóló kormányzati törvényjavaslat általános vitáját folytathatják le 30 órás időkeretben.
Vágólapra másolva!

A Ház ülése a szokásoknak megfelelően hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációk, az azonnali kérdések, majd a kérdések követnek.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján a parlament - az előző héthez hasonlóan - ezúttal sem szavaz hétfőn, csak a kedden elfogadni tervezett javaslatok bizottsági összegző módosításait tárgyalja.

A zárószavazásokat tehát ismét kedden tartják a képviselők, akik egyebek mellett ekkor fogadhatják el a 2015-ös adótörvényeket, amelyekkel a kabinet fenntartaná a családi adórendszert.

Vétójog a főpolgármesternek

Döntés várható a főpolgármesternek tényleges vétójogot biztosító önkormányzatitörvény-módosításról, valamint arról az igazságügyi törvénycsomagról is, amelynek alapján miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé.

Módosíthatják továbbá a büntetések végrehajtásáról szóló törvényt is egyebek mellett azért, hogy a jövőben különleges kegyelmi eljárás legyen alkalmazható a tényleges életfogytiglanra ítéltek esetében.

Vita a fair bankokról

A határozathozatalok után kedden a fair bankokról szóló kormányzati előterjesztésről kezdődik vita, majd tárgyalhatják a pénzügyi tárgyú törvények módosítását - amely a betétbiztosítást, valamint a pénzügyi közvetítőrendszert érinti -, valamint a 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi épületek engedélyezésével kapcsolatos miniszterelnökségi javaslatot.

Napirenden lehet továbbá három nemzetközi egyezmény - köztük az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás kihirdetése - és az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer továbbfejlesztésével összefüggő törvénymódosítási javaslat.