Vágólapra másolva!
Új büdzsét kell beterjeszteni, amiről újra tárgyalnak.
Vágólapra másolva!

November 17-e hétfő éjfélig kellett volna megállapodnia az Európai Parlamentnek (EP) és az uniós tagállami kormányok testületének, a Tanácsnak az EU 2015-ös költségvetéséről, de ez nem sikerült. A szabályok értelmében most a javaslattevő szerepét ellátó Európai Bizottságnak új költségvetési tervezetet kell előterjesztenie. Ha a Tanács és a Parlament 2015 január 1-jéig nem jut dűlőre a költségvetési kiadások kölcsönösen elfogadható mértékéről és arányairól, akkor az unió a döntés meghozataláig minden egyes hónapban az előző évi (tehát a 2014-es) költségvetés egy tizenketted részének megfelelő összegből gazdálkodhat.

Mennyivel legyen több?

A Tanács által elfogadott számok szerint 2015-ben a tényleges kifizetések 140,55 milliárd eurót tennének ki, ami 3,7 százalékkal magasabb a 2014-es összegnél. A Parlament ezzel szemben 146,42 milliárdot javasolt, ami 8,1 százalékos emelkedést jelentene. A tényleges kifizetések mellett külön előirányzat szól a pénzügyi kötelezettségvállalások mértékéről, ami mindig valamivel magasabb a tényleges kifizetéseknél, csak az a kérdés, hogy mennyivel. A Tanács 2015-re 144,11 milliárd eurós kötelezettségvállalást fogadott el, ami 1 százalékkal több a 2014-esnél. Így a Tanács elképzelései szerint 3,6 milliárd euróra csökkenne a kötelezettségvállalások és a tényleges kifizetések közötti különbség.

Halmozódik a különbség

A kötelezettségvállalások és a tényleges kifizetések közti különbözet azonban már évek óta halmozódik, és már odáig fajult a helyzet, hogy az Európai Bizottság májusban jelezte: a fedezetlen kötelezettségvállalások lavinájának megállításához legkevesebb 4,7 milliárdot kellene fordítani a legsürgősebb kifizetetlen számlák rendezésére. A Parlament most lényegében azért nem fogadta el a Tanács álláspontját, mert az ennek a 4,7 milliárdnak csak a felét biztosította volna.