Kémia is kell az álláskereséshez

Aki csinos hamarabb talál munkát.
Vágólapra másolva!
10 álláskeresőből 9 hajlandó engedni az elképzelt fizetéséből, ugyanakkor a beadott pályázatok kicsivel több, mint fele tartalmaz hazugságot. A magyar álláskeresők háromnegyede szerint a vonzó külsővel rendelkezők előnnyel indulnak a toborzás során, ugyanakkor a legfontosabb sikertényezőnek a „kémia beindulását”, vagyis a leendő munkaadó és munkavállaló között már az interjún kialakuló kölcsönös szimpátiát tartják. 
Vágólapra másolva!

Az álláskeresők 58 százaléka saját bevallása szerint, akkor is elküldi önéletrajzát, ha nem minden paraméterben felel meg a kiírt pozíciónak. A megkérdezettek többsége több mint fél éve nem talál megfelelő munkahelye, ezért Kristók Balázs, a Jobinfo.hu vezetője szerint ez nem is olyan rossz arány. A férfiak körében 15 százalékkal több a pályázati feltételeknek csak részben megfelelő jelentkező.

A kémia is fontos az álláskeresésnél. Forrás: Thinkstock

A nők kevésbé alkuképesek

A magyarok kétharmada az adott pozícióban kapható átlagos kereset alapján szabja meg fizetési igényét, 31 százalékuk számára ugyanakkor a korábbi bér a mérvadó. Bértárgyalás esetén 10 munkavállalóból 9 hajlandó lejjebb adni a korábban elképzelt összegből.

Mennyit engedne fizetésből? Forrás: Jobline.hu

Béregyezkedés esetén minden második munkavállaló bére 10 százalékáról mondana le, 30 százalék feletti engedményt pedig a megkérdezettek mindössze 5 százaléka tudna lenyelni. A nők kevésbé alkuképesek. Ez azzal magyarázható, hogy a magyar fizetések a nemek tekintetében még mindig diszkriminatívak: egy férfi ugyanazért az állásért többet kérhet, mint egy nő, s talán a hölgyek éppen ezért kevésbé hajlandóak bérengedményre” – mondta Kristók Balázs.

Csinosak előnyben?

Négy magyarból három gondolja úgy, hogy azok, akik csinos és vonzó külsővel rendelkeznek, több eséllyel indulnak a pozícióért folyó versenyben.

Csinosak előnyben? Forrás: Jobinfo.hu

A szakmai faktorokat vizsgálva az álláskeresők szerint sorrendben legfontosabb tényezők a leendő munkaadó és munkavállaló között már az interjú során kialakuló kölcsönös szimpátia, a szakmai tapasztalat és felkészültség, valamint a személyes ismeretség. Ezekhez képest a végzettség, valamint az életkor a munkavállalók szerint nem játszik akkora szerepet a végső döntésben.