Sikertelen az unortodox gazdaságpolitika

Interjú Szabó Tímeával, a Párbeszéd Magyarországért képviselőjével. Szabó Tímea PM Párbeszéd Magyarországért
Interjú Szabó Tímeával, a Párbeszéd Magyarországért képviselőjével.
Vágólapra másolva!
A Liberálisok szerint az unortodox gazdaságpolitika kudarc, a PM szerint a kormány elkezdte végrehajtani az 1700 milliárdos megszorítást. Az MSZP szerint 2015 az elszegényedés éve lesz, a DK úgy látja, a megemelt élelmiszerfelügyeleti díjjal és az áfával együtt 33 százalék lesz az élelmiszerek adóterhe. Az Együtt szerint a kormány a haverokat hozza helyzetbe. Az ellenzék tiltakozik a 2015-ös adótörvény miatt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Liberális Párt értékelése szerint az adótörvények az unortodox gazdaságpolitika sikertelenségéről szólnak, mondta Fodor Gábor, a párt elnöke. A kormánypárti kijelentésekkel ellentétben nem adócsökkentés, hanem folyamatos adóemelés zajlik, és a vállalati szektorra kivetett adók előbb-utóbb a lakosságot terhelik majd, véli Fodor Gábor. Bodnár Zoltán, a párt gazdaságpolitikai főtanácsadója azt mondta, a mostani csomagnak több olyan eleme is van (például az élelmiszerfelügyeleti díj megemelése) aminek az a célja, hogy bizonyos szereplőket kiszorítsanak a magyar piacról. A politikus a devizahitelek forintosításáról szóló javaslatra áttérve bírálta, hogy a hírek szerint az MNB az átváltáson legalább százmilliárd forint nyereségre tesz szert, és súlyosan alkotmánysértőnek nevezte a kötelező forintosítást.

A megszorítás kezdete

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a 2014-es adócsomag a Varga Mihály-féle, 1700 milliárdos megszorítás kezdete, mondta Szabó Tímea független képviselő, a PM társelnöke. Szabó Tímea szerint nem lehet olyan gazdaságpolitikát folytatni, amelynek során egyre több adót vezetnek be, és felszólította a kormányt, hogy ehelyett olyan gazdaságpolitikát válasszon, amelynek nyomán megerősödik a forint és működő tőke áramlik be az országba. Emellett azt kérte, hogy a kormány állítsa meg az elszegényedést és gondolkozzon el a többkulcsos adórendszer visszaállításán.

A 2015-ös adótörvény a megszorítás kezdete Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az elszegényedés éve

Az MSZP elnök-frakcióvezetője, Tóbiás József szerint "az orbáni csomag" az elszegényedés évét hozza 2015-ben, a jövő évi adótörvényekkel és a költségvetéssel közel ötmillióra nőhet a létminimum körül élők száma Magyarországon. Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy 2015-ben az élelmiszerek adója brutálisan emelkedik, a társadalom döntő többségének szappan- és higiéniaadót kell fizetnie, és kifogásolta, hogy az áfakulcs nem csökken.

2015 az elszegényedés éve lesz Fotó: Origo

Jobban élünk, mint jövőre

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az adócsomag miatt nőni fognak az adóterhek és szegényedni a családok, mondta Varju László, a DK színeiben politizáló független képviselő. A képviselő a változtatások egyetlen örömhírének nevezte, hogy ma jobban élünk, mint jövőre. A kormány továbbra is fenntartja a világrekorder 27 százalékos áfát, mondta, amit most megfejeltek az élelmiszerfelügyeleti díjjal. Varju László úgy számol, hogy így már 33 százalékos adóteher sújtja majd az élelmiszereket.

A haverokat hozza helyzetbe

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja szerint az adótörvény is azt mutatja, hogy a kormányzat gazdaságpolitikája versenytorzító és külfölditőke-ellenes, a kabinet "a haverokat" akarja helyzetbe hozni, mondta Pápa Levente, az ellenzéki párt gazdaságpolitikusa. A kormány kettős mércét alkalmaz, hiszen amíg a személyi jövedelemadó esetében nem tartja igazságosnak a több kulcsot, addig támogatja, hogy a szektorális adók sávosak legyenek. Az Együtt 13 új adót számolt össze. Az új adókból befolyó, várhatóan több száz milliárd forintot az állam nem a devizahitelesek megsegítésére, munkanélküli segélyre vagy családpolitikára fogja költeni, hanem luxusberuházásokra, állami propagandára és a haverok cégeire, intézményeire, véli Pápa Levente.