A lányok felé billent a mérleg nyelve

lakáshirdetés, kiadó lakás, albérlet, ingatlanpiac, fekete gazdaság, illusztráció
Vágólapra másolva!
A 19-29 éves városi fiatalok több mint 60 százaléka még mindig a szüleivel él. Albérletet az anyagi helyzet miatt csak a fiatalok ötöde tud fizetni. Többségében kettesével vesznek ki egy lakást, amiért átlagosan 29 ezer forint bérleti díjat fizetnek fejenként. Rezsivel együtt 53 ezer forintra van szükség havonta az önállósodás első lépéshez.
Vágólapra másolva!

A K&H felmérései szerint nem nőtt a fiatalok önállósodási kedve az alacsony 5 százalék alatti THM mellett elérhető lakáshitelek ellenére sem. A családdal együtt élő fiatalok ötödének fontos csak, hogy önálló háztartásba költözzenek, negyedük nem tervezi önállósodást.

A lányok hamarabb önállósodnak

A költözés legvalószínűbb forgatókönyve az albérlet, jelenleg a fiatalok 18 százaléka él valamilyen önálló bérleményben. A szülőktől való elköltözés a fiatal nőkre jobban jellemző, az albérletben élők kétharmada ugyanis nő. Természetesen az egyetem befejezése is jelentős változást hoz az önálló lakásba költözésben, 25 év alatt a fiataloknak csak 13 százaléka lakik albérletben, 26 év felett ez az arány a duplájára nő.

Az albérletben élők kétharmada nő. Forrás: MTI/Marjai János

Kettesével bérelnek

Ugyanez az arány igaz Budapest és a vidéki városok esetén is, a fővárosban élő fiatalok 27 százaléka említi az albérletet, míg vidéken ez csak 13 százalék. A bérelt lakást a válaszadók fele ketten veszi ki, a bérleményben egyedül mindössze 8 százalékuk él.

„Az önálló élet kezdésének fontos lépcsője a szülőktől való elköltözés. A jelenleg albérletben lakó fiatalok közül a lakásvásárlást tervezők több mint fele mondta azt, hogy ezt hitelből tudja csak megvalósítani – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató helyettese.

Az átlagos bérleti díj 29.000 forint egy főre számolva, rezsivel együtt ez az összeg 53.000 forint. Az önállósodó fiatalok 72 százaléka teljes mértékben maga fizeti a lakásbérlés minden költségét.