Újabb régióban állt le a kazáncsereprogram

szigetelés, Fűtés, takarékoskodás, illusztráció
Budapest, 2010. október 7. Bárdos Zsolt, az Alternatív Energia Centrum munkatársa hőkamerás felvételeket készít egy családi házról. A hűvösebb idő beálltával egyre több ház és lakástulajdonos igényli, hogy az ingatlanjáról hőtérkép készüljön. A hőkamerás vizsgálat során készített hőtérkép pontosan megmutatja a hőszigetelés esetleges hibáit. MTI Fotó: Balaton József
Vágólapra másolva!
Forráskimerülés miatt szünetel a kazáncsere pályázatok benyújtása már az észak-alföldi régióban is. Szerdán a közép-magyarországi régióban szintén forráskimerülés miatt függesztették fel a kazáncsere pályázatok benyújtását.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program keretében meghirdetett kazáncsereprogram pályázatok benyújtását az észak-alföldi régióban a forrás kimerülése miatt november 21. napjával határozatlan időre felfüggeszti - közölte az NFM. Az észak-alföldi régióban november 22-ig lehet még a pályázatokat benyújtani.

Észak-alföldi régióban is elfogyott a pénz

A fűtéskorszerűsítési pályázatok beadása múlt szerdán kezdődött, elsőként a közép-magyarországi régióban. A jelentkezések régiónként különböző időpontokban történnek, 2015. január 31-éig, vagy a forrás kimerüléséig. A kiírás szerint november 21-én az észak-alföldi régióban - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - indul a pályázatok benyújtása. A közép-magyarországi régióban szerdán, az észak-alföldi régióban pénteken merültek ki a források.

Elfogyott a pénz a fűtéskorszerűsítésre Forrás: MTI/Balaton József

Kapkodják a pályázati anyagokat

Három lakossági energiahatékonysági pályázatra összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. A fűtéskorszerűsítési pályázat keretösszege 1 milliárd forint, a háztartásigép-cserére kiírt pályázaté 627 millió, a nyílászárócsere-pályázaté pedig 1,1 milliárd forint.

Korábban technikai gondok voltak

Az NFM október 28-án közölte, hogy az energiahatékonysági pályázatok informatikai rendszere a túlterheltségéből adódó technikai okok miatt nem üzemel. A hibát november 11-re sikerült elhárítani így módosult határidőkkel, november 14-étől megkezdődhet a jelentkezés. A hűtő- és fagyasztógépek cseréjére november 14-e és december 15-e között, vagy a forrás kimerüléséig lehet pályázatot benyújtani, régiónkénti bontásban. A homlokzati nyílászárócsere alprogramra november 26-a és 2015. január 5-e között, vagy a forrás kimerüléséig adhatók be a jelentkezések, ugyancsak régiós bontásban.