Hét hatóság razziázott a Józsefvárosban

Vágólapra másolva!
Hét hatóság, köztük a NAV, a rendőrség és a bevándorlási hivatal háromszáz fővel vonult ki az ázsiai eredetű áruk fő elosztójának számítható Ganz-telepre. A hatóságok szerint több százmillió forint értékű, ázsiai eredetű hamis vagy tiltott terméket foglaltak le.
Vágólapra másolva!

Hétfő reggel ért véget a NAV, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a budapesti Kormányhivatal több hatóságának közös, ötnapos razziája a Ganz-telepen, azonban a problémás ügyek mennyisége miatt újabb ellenőrzések várhatók. A VIII. kerületi, az egykori Ganz-gyár helyén álló telep a feketekereskedelem egyik melegágyának számít, korábban innen látták el a józsefvárosi piacot. De a telep raktárai az egész kelet-közép-európai régiót ellátták távol-keleti, főleg kínai árukkal, a nagykereskedők szlovák, lengyel és román kereskedőknek is szállítottak. Az eloszt hírnevére jellemző, hogy a német Puma sportszergyártó külön referenst tartott Józsefvárosban, mivel tudták, hogy a termékeiket utánzó hamisítványok jó része innen kerül a boltok, piacok polcaira.

Jön a karácsony, több a hamis áru

A Ganz-telepi nagykereskedések piac megszüntetése után is tovább működhettek, bár a hatóságok gyakran tartottak ellenőrzéseket, legutóbb november 6-án tartott razziát a telepen a NAV és a rendőrség. A hatóságok közlése szerint a karácsonyi szezon közeledtével jellemzően felélénkül az olcsó ázsiai áruk importja, beleértve a feketekereskedelmet és a hamis vagy veszélyes áruk behozását.

A mostani vizsgálaton a NAV közleménye szerint öt nap alatt csaknem ezer személyt igazoltattak és hétszáz gépjárművet vizsgáltak át, ezek során a kereskedők többsége a helyszínen nem tudta igazolni a legális beszerzést, így ők további vizsgálatra számíthatnak. Az ellenőrzések során kiderült az is, hogy a telepen dolgozók mintegy kétharmada feketén dolgozik, de számos kereskedőről is kiderült, hogy nincs adószáma, feketén végzi a tevékenységét. Számos kereskedőnél súlyos adótartozásokat állapítottak meg, tőlük 7,5 millió forint készpénzt, árut és járműveket foglaltak le.

Hamis ruhák, romlott élelmiszer

Az egyik ellenőrzésen a NAV járőrei több mint százmillió forint értékű, hamis márkajelzésű ruhákat foglaltak le, az ügyben büntetőeljárás indult. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség számos veszélyesnek ítélt terméket is lefoglalt, köztük rádiókat, zseblámpákat és hajvágó készleteket is lefoglalt, a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága pedig több mint fél tonna lejárt szavatosságú, részben már bűzlő élelmiszert, köztük romlott tojásokat is foglalt le és semmisített meg. A razzia soráén több külföldi kereskedő és munkás itt tartózkodási jogosultságát is vizsgálták, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tizenhét fő ellen indított eljárást.

A NAV hétfői közleménye szerint az öt napos ellenőrzés alatt sem tudtak minden lehetséges visszaélést felderíteni. „A tapasztalatok tükrében, valamint a karácsonyi áruterítésre tekintettel a területen további, a vásárlókkal szembeni visszaélések kiszűrését is szolgáló ellenőrzések várhatók” – írják.