Csökken a cégek száma Magyarországon

magyarok az UK-ban, bevándorlás, munkanélküliség, nagy-britannia, kivándorlás
Vágólapra másolva!
Ellentétes irányba mozog a magyar cégtörlési és cégalapítási index. A statisztikákból kiderül, hogy magyar cégvilág csökkenése továbbra is borítékolható.
Vágólapra másolva!

A cégtörlési index - a cégszámhoz viszonyított törölt cégek száma - nőtt az elmúlt hónapokban, a havi cégalapítási index (azaz a cégszámhoz viszonyított új cégek száma) azonban csökkent, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő jelentésében. Októberben 10 ezer működő társas vállalkozásra 38 új cég jutott, míg a cégtörlések terén 10 ezer vállalkozásra 67 cégbezárással kellett számolni.

2013 közepén hosszú évek után megállt a vállalkozások számának növekedése, így ma már egy csökkenő cégvilágról beszélhetünk. Jól mutatja ezt a tendenciát a cégtörlési és cégalapítási index alakulása is, mivel a havi cégalapítási index csupán az év elején haladta meg a törlési index értékét.

Előrehozott cégalapítás

Októberben 0,73 százalék volt a 3 havi mozgóátlaggal kiigazított havi cégtörlési index értéke. A cégalapítási index az elmúlt hónapban 0,38 százalék volt; éves minimumon eddig szeptemberben volt 0,35 százalékos értékével. Februárban és márciusban a cégalapítási index értéke csúcsot döntött, melynek oka, hogy március 15-től 500 ezer forintról 3 millió forintra emelkedett a Kft. alapításához szükséges tőke. Ezért aki tudta, előrehozta cégalapítását, így időt nyert a tőkeemeléshez, melyet csak 2016. március 15-ig kell megtennie, olvasható a közleményében.

Ellentétes folyamat

Amennyiben az éves értékeket nézzük, 2013-ban 6,46 százalék volt az éves cégtörlési index értéke, ami idén várhatóan jóval magasabb lesz, mivel még 2 hónap hátra van az évből, és már most a cégek 6,53 százalékát törölték. Amennyiben a tendencia hasonlóan folytatódik az év hátralevő részében is, akkor 2014-re 7,8 százalék körüli érték várható. A cégalapítási index terén pontosan ellentétes a folyamat: a 2014-re várható éves cégalapítási index értéke feltehetően kevesebb lesz a tavalyi 6,13 százaléknál, 5,5 százalék körül várható.

Nőni fog

Még másfél hónap van hátra az évből, de már jól látszik, hogy várhatóan 1,4 százalékponttal nőni fog a 2014-es cégtörlési index értéke a 2013-as értékekkel összehasonlítva. Emellett a cégalapítási index értéke előreláthatóan 0,6 százalékpontos csökkenést fog mutatni. A két index tehát ellentétes irányban mozog, így a magyar cégvilág csökkenése továbbra is borítékolható.

Nincs probléma

A cégek számának csökkenése összegészében nem probléma, amennyiben a stabilan működő és megbízható vállalkozások maradnak talpon, mondta Keleti József, a Bisnode csoport country managere. Mivel az adóságokat felhalmozó tisztviselőknek már nem olyan egyszerű új vállalkozást alapítaniuk, mint régen, ezért remélhetőleg a csökkenés hosszú távon egy stabilabb cégvilághoz járul hozzá.

Még sosem szűnt meg ennyi cég

Októberben összesen 4069 céget törölt a cégbíróság – ez a legmagasabb érték, amit valaha látott a magyar cégstatisztikában az Opten céginformációs szolgáltató. Korábbi közleményük szerint 2014-ben több mint 40 ezer cégtörlésre lehet számítani, ami 20 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest.