A magyar cégek is áldozattá válhatnak

pedagógus életpályamodell, számológép
Vágólapra másolva!
Az OECD nemzetközi akciótervet dolgozott ki az adókerülő nagyvállalatok fülöncsípésére. Elemzők arra figyelmeztethetnek, hogy a jóhiszeműen adózó cégek is áldozattá válhatnak.
Vágólapra másolva!

Az országok adórendszerei közötti eltérést sok nagyvállalat használja ki, és alacsonyabb adókulcsú országokba terelik jövedelmük nagy részét. Ezzel jelentős megtakarításhoz és versenyelőnyhöz jutnak riválisaikkal szemben. "Ezért is került az elmúlt években ez a jelenség több nemzetközi szervezet figyelmének középpontjába" - mondta Békés Balázs, a Ryan régiós vezetője.

15 pontos program

Az OECD 15 pontos programja számos intézkedésnek elejét venné. Ajánlást fogalmaz meg például annak kiküszöbölésére, hogy egyes országok túlzott adókedvezményekkel csalogassák magukhoz a jövedelmeket. Annak megakadályozására is javaslatot tesz, hogy a cégek duplán vegyenek igénybe adókedvezményeket, vagy több országban elkerüljék az adófizetést. A tervezet célul tűzi egy olyan átlátható nemzetközi adókörnyezet megteremtését is, amelyben a nemzeti adóhatóságok az adózókat az országhatárokon túl is ellenőrizni tudják. Az akcióterv 7 pontjáról már szeptemberben közzétette a részletes ajánlásokat az OECD, további 8 pontról pedig 2015-ben születik döntés.

Hamarosan lehet számolgatni Forrás: AFP

Bonyolultabb lehet

A szervezet azonban túllőhet a célon. A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara szerint az intézkedések túl bonyolulttá tehetik a nemzetközi adórendszert és akár kettős adóztatást eredményezhetnek. A kamaránál úgy vélik, hogy az ajánlások megvalósítása során a részt vevő államok szoros együttműködésére van szükség, mert ennek hiányában az intézkedések a jóhiszemű adózók esetében is súlyos negatív következményekkel járhatnak. Ha a visszaélések kiküszöbölésére szolgáló nemzeti rendelkezéseket nem hangolják össze, bizonytalanná válhat egyes nemzetközi ügyletek adójogi minősítése, és kettős adóztatáshoz is vezethet.

Összehangolás

Az akcióterv a magyar vállalkozásokat is érzékenyen érintheti, ha a magyar adórendszert nem igazítják a nemzetközi követelményekhez, véli Békés Balázs.