A Városmajorban lesz a világ első hibrid műtője

szívbetegség öregedés
Elderly man with blood pressure meter.
Vágólapra másolva!
806 millió forinttal támogatja a kormány a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikát – jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

A klinikán kialakításra kerülő úgynevezett hibrid műtő Európa-szerte egyedülálló – tette hozzá az államtitkár. Zombor Gábor közölte, a kormány elkötelezett célja, hogy javítsa a népegészségügyi adatokat. Bejelentette, hogy az utóbbi években Magyarországon 50 százalékkal csökkent a szívinfarktus miatt halálozás. Kiemelte, hogy a kormány a mentőkocsikat is felszerelte olyan eszközökkel, amelyek használatával az infarktusos betegeket állapota javítható. Zombor Gábor elmondta azt is, hogy Magyarországon 20-ra nőtt az olyan intézmények száma, ahol kardiológia ellátást végeznek már.

50 százalékkal csökkent a szívinfarktus miatti halálesetek száma Forrás: AFP/Frank May

A hét minden napján műteni fognak

Merkely Béla a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinika igazgatója szerint mérföldkő a beruházás, hiszen az intézményükben dolgozó orvosok egymással együttműködve a lehető legkisebb műtéti megterheléssel tudják betegeiket gyógyítani. A speciális hibrid műtőről azt mondta: nem csak Európában, de a világon is egyedülálló. Merkely Béla hozzátette, a hét minden napján műteni fognak, így évente ezer műtét is el tudnak majd végezni a klinikán.