Jól jár Németország a bevándorlással

Vágólapra másolva!
Megéri a német költségvetésnek a bevándorlás, a bevándorlók jellemzően nem a segélyekért érkeznek Németországba, hanem munkát vállalni – derült ki a Spiegel Online-on is közzétett felmérésből. A tanulmány szerint érdemes lenne megkönnyíteni a külföldi állampolgárok németországi munkavállalását.
Vágólapra másolva!

Komolyan profitál Németország a bevándorlásból a ZEW intézet által készített tanulmány adatai szerint – írta a Spiegel Online. A felmérés a Németországban dolgozó, de német útlevéllel nem rendelkező vendégmunkások adófizetését vizsgálta, valamint azt, mennyire veszik igénybe a szociális juttatásokat. Németországban, ahogy egész Nyugat-Európában elterjedt vélekedés, hogy a bevándorlók „sokba kerülnek az államoknak”, mivel sok szociális juttatást vesznek igénybe és kevés adót fizetnek. A német Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára, Andreas Scheuer egyenesen úgy fogalmazott, hogy „Németország lassan az unió szociális szolgáltatójává válik”. A most kikerült adatok azonban ellentmondanak ezeknek az aggodalmaknak.

Több fiatal, több nettó befizető

A tanulmány szerint Németországban 2012-ben minden külföldi állampolgár átlagosan fejenként 3300 euróval több adót és járulékot fizetett be, mint amennyi állami juttatást felvett. A Németországban élő 6,6 millió külföldi állampolgár összesen 22 milliárd euróval járult hozzá a német költségvetéshez. Ugyan a fejenként átlagosan befizetett adó értéke valamivel kisebb, mint a németeké (4000 euró), a bevándorlók, mint csoport befizetési egyenlege így is jobb, mint a németeké, mivel a nettó befizetők aránya a csoporton belül 67 százalék, míg a németeknél ez az arány csak 60 százalékos. Igaz, ez részben annak tudható be, hogy ebben a csoportban jóval nagyobb a fiatal, aktív keresők aránya.

Nem meglepő módon, minél képzettebb és iskolázottabb az adott bevándorló, annál nagyobb lehet a pozitív hozzájárulása a német költségvetéshez - emeli ki a kutatás. Szerintük a 30 alatti korosztályt tekintve, ha az átlagos iskolázottságuk és képzettségük elérné a német átlagot, akkor fejenként egész életük alatt 118 400 euróval többet fizetnének be nettó értékben a német költségvetésbe, mint egy hasonló korú német.

Képzett munkaerőt, de hogyan?

A befizetés összefügg az adózó képzettségével is, a bevándorlók közül többet fizetnek be a jól képzett munkavállalók. Emellett az iskolázott bevándorlók jellemzően többet fizetnek, mint a jól képzett németek: a tanulmány szerint a 30 alatti korosztály, ha az átlagos iskolázottságuk elérné a német átlagot, fejenként egész életük során nettó 118 400 euróval többet fizetnének be német költségvetésbe, mint egy hasonló korú német.

A tanulmányt megrendelő Bertelsmann Alapítvány úgy véli, könnyíteni kellene a külföldiek németországi munkavállalását Németországban, akiknek emellett képzéseket is tartani lehetne, ahelyett, hogy célzottan a képzett munkavállalókat igyekeznének Németországba csábítani. Az alapítvány a fentiek miatt értelmetlennek tartja például a tartózkodási engedélyek lerövidítését és a munkaerőpiaci korlátozásokat. Ehelyett inkább „eg kellene könnyíteni a bevándorlók számára a hozzáférést a német munkaerő piachoz, hogy hamarabb önálló és termékeny életet kezdhessenek élni Németországban.”