Hadat üzentek az önkiszolgáló kasszáknak

bevásárlás, hipermarket
A bevásárlásból a férfiak szívesen kimaradnak, szól a sztereotípia. A valóságban kétharmaduk kiveszi a részét ebből a munkából is
Vágólapra másolva!
Arra kérik a vásárlókat, hogy az önkiszolgáló kasszák helyett a normál kasszákat válasszák bevásárláskor. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete társadalmi akciót hirdet.
Vágólapra másolva!

Egy-egy önkiszolgáló kassza négy munkahelyet veszélyeztet, és a szakszervezet szerint azért vezették be, hogy kevesebb dolgozót kelljen alkalmazniuk a pénztárakban, mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

Az önkiszolgáló kasszák felé siet? Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Társadalmi akció

„Ezért most arra kérjük a vásárlókat, hogy az embert válasszák, ne a gépet” – mondta az elnök. Bubenkó Csaba szerint a cégek nem azért telepítik az önkiszolgáló kasszákat, hogy gyorsabban szolgálják ki a vásárlókat.

Részmunkaidő

A munkáltatók egyre nagyobb arányban foglalkoztatnak pénztárosokat részmunkaidőben, nő az iskolaszövetkezeti munkavállalók száma, és egyre több olyan munkavállaló van, akit több munkakörben foglalkoztatnak, mondta Nyitrai Károly munkajogász, a KDFSZ jogi szakértője.

A nők legyenek a családdal

A KDSZF továbbra is kiáll a szabad vasárnap mellett, mondta Bubenkó Csaba. Szerinte a kereskedelemben dolgozók 85 százaléka nő, és fontos, hogy ők együtt legyenek a családjukkal. Magyarországon „modernkori rabszolgatartó társadalom” van, ahol a munkavállalók napi 8 órás munkából sem tudnak tisztességesen megélni, mondta Bubenkó Csaba.