A Klik nem tud az iskolák gondjairól

iskola, diák, gimnázium, iskola pad, jelentkezés, diáklány
Vágólapra másolva!
Több budapesti iskolának működési nehézségei vannak, de nem szívesen beszélnek róla az igazgatók. Ha mondanak is bámit az intézményvezetők, inkognitóban szeretnének maradni.
Vágólapra másolva!

Az egyik budapesti gimnáziumban ezer forintot kértek diákonként a szülőktől, mert elfogyott a fénymásolópapír. Egy másik intézményben az igazgató a szülői munkaközösségtől 100 ezer forintot kért, mert elszakadt a vetítővászon és ot sem futotta a fénymásolópapírra.

Büdzsé nélkül

Több iskolaigazgató beszélt arról az Origónak, hogy a mindennapi működésük többnyire megoldott. Inkább a fejlesztésekre és az év végi könyvjutalmakra nem jut már pénz, de nem tudnak fizetni azoknak sem, akik például a költészet napján előadást tartanak a diákoknak. Az iskolák számára nincs meghatározva egy évente felhasználható keretösszeg. Ha az intézményeknek szükségük van valamire, akkor jelezniük kell a tankerületeknek, azok pedig vagy meg tudják venni az eszközt, vagy nem.

A Klik nem tud az iskolák működési nehézségeiről Forrás: Thinsktock

A Klik nem tud a nehézségekről

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem tud arról, hogy az iskolák tömegeinél működési nehézségeket okoz, hogy nem tudnak saját maguk gazdálkodni. Az Origónak küldött levelükben azt írják: az iskolák közvetlen pénzt nem kapnak, a számlákat a tankerület fizeti ki. Az iskolák zavartalan működése érdekében a Klik tankerületei az intézmények igényeit kiemelten kezelik. A Kliknél azt mondják, ha egy iskolában elszakad egy térkép, vagy elfogy a papír, azt helyben a tankerületek illetékeseinek kell orvosolni, de a Kliknek nincs összesített adata arról, hány tankerületben nem tudnak már az iskolákba fénymásolópapírt, vagy festékpatront venni a fénymásolóba.

Saját laptoppal tanítanak

2013-2014-ben elmaradtak a fejlesztések, nem tudtuk lecserélni elavult számítógépeinket - mesélte az egyik igazgató. A pedagógus azt is nonszensznek tartja, hogy a tanárok többsége a saját laptopját viszi be az óráira a tanítás segédeszközeként.

Jutalomkönyvekre nem telik Forrás: MTI/Balázs Attila

Az igazgató azt mondta: Magyarországon fontos szerep jut az iskolák életében az intézményekhez kapcsolódó alapítványoknak. Hozzátette: Budapesten az iskolák többségének van alapítványa, vagy intézményi tanácsa. Ahhoz, hogy év végén, vagy év közben jutalmat, ajándékot, könyvet tudjanak adni a sportban, vagy tanulásban kiemelkedő teljesítményt elérő diákjaiknak, az alapítványoktól kell kuncsorogniuk.

800 diák, 40 szék, 20 asztal

Az igazgatók azt mondják, nagyon kevés új széket és új asztalt kaptak szeptemberben. Az egyik iskolaigazgató arról beszélt, hogy több mint 800 gyermek jár az iskolájába, ehhez képest év elején 40 új széket és 20 asztalt kapott. Hozzátette, a semminél persze ez is több, de jóval több szék ment tönkre.

A szakszervezetnek panaszkodnak

Lehet, hogy a Kliknek nem, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének panaszkodnak az iskolaigazgatók - mondta az Origónak Mendrey László, a szervezet elnöke. Krétagondjaik ugyan nincsenek az iskoláknak, de a táblafilcért és a nyomtató patronért levelet kell írni a tankerületnek.

Az igazgatóknak minden apró-cseprő dologért tollat kell ragadniuk. A tankerületektől 2-3 hét, mire választ kapnak az iskolák. Ekkor dől el, hogy megérkezik-e a kért irodaszer, vagy sem. Mendrey László szerint több tízezer forinttal jut kevesebb havonta az iskoláknak irodaszerre, vagy krétára, mióta elvették tőlük a gazdálkodás lehetőségét. Nem meglepő, hogy az igazgatók a szülők segítségét kérik.

A PDSZ tud az iskolák működési nehézségeiről Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Segítenek kifesteni?

Egy apuka mesélte az Origónak, hogy év elején a szülői értekezleten az osztályfőnök azt kérte a szülőktől, vegyenek krétát, és aki tud, segítsen a fénymásolásban, mert az iskolának nincs pénze festékpatronra. A tanár azt is kiemelte, az iskolák elfogadják a falfestéket is, a falfestéshez pedig a szülők segítségét kérik.

Mendrey László szerint, azért nem merik az igazgatók névvel vállalni a problémáikat, mert egzisztenciális félelemben vannak. Mendrey László József Attila soraira utalva azt mondta: "

Mindenki úgy tesz, mintha rendben menne minden, pedig semmi sincs rendben – érvelt a PDSZ elnöke, és hozzátette, még mindig vannak iskolák, ahol decemberben is tankönyv nélkül tanulnak a diákok.

A Kliknél azt mondták, 2014-ben több mint 496 milliárd forint költségvetési pénzből gazdálkodtak. Mivel a 2015-ös költségvetést még nem fogadták el, ezért a jövő évi keretükről még nem tudtak nyilatkozni.