Az olajár miatt csúszhat a Paris Saint-Germain eladása

511785533 Paris Saint-Germain's Uruguayan forward Edinson Cavani (C) gestures as he celebrates with teammates after scoring a goal  during the UEFA Champions League group F football match between Paris Saint-Germain and Apoel Nicosia on November 5, 2014 a
Paris Saint-Germain's Uruguayan forward Edinson Cavani (C) gestures as he celebrates with teammates after scoring a goal during the UEFA Champions League group F football match between Paris Saint-Germain and Apoel Nicosia on November 5, 2014 at the Parc des Princes stadium in Paris. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Szakértők szerint tovább zuhanhat az olaj ára, akár 50 dollár alá is benézhet a Brent. A Financial Times kiszámolta, hogy 316 milliárddal kevesebb petrodollárjuk lesz a kőolajkitermelésben érintett országoknak.
Vágólapra másolva!

Az olajárak nyár óta tartó meredek esése azt eredményezi, hogy 316 milliárd dollárral kevesebb bevétele lesz a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) tagországainak, amelyek ezért visszafogják külföldi befektetéseiket, csökkentve a világpiacon jelen lévő pénzmennyiséget – írja a Financial Times üzleti napilap.

A petrodollárok az utóbbi húsz évben nagyban hozzájárultak a globális pénzügyi likviditás növeléséhez, magasan tartották az értékpapírok árait, és alacsonyan a hitelköltségeket.

Focicsapatok várakoznak

A Brent kőolaj árának június óta tartó, mára 40 százalékot is elérő csökkenése megfordíthatja ezt a trendet. A Brent hordónkénti nagykereskedelmi ára 70 dollár körül mozog. A BNP Paribas francia nagybank számításai szerint, ha a hároméves átlagot jelentő 105 dolláros szint helyett marad a mostani, akkor 316 milliárd dollárral csökken az OPEC-országok bevétele. Így a tagállamok visszafogják az olyan nagyszabású bevásárlásokat, mint a londoni Harrods üzletház megvétele vagy a párizsi Saint-Germain futballcsapat megvásárlása.

Eladás előtt a Paris Saint-Germain Forrás: AFP/Martin Bureau


Az Egyesült Államokban kitermelt olaj – főleg palaolaj – mennyiségének növekedése is visszafogja a petrodollárok likviditásnövelő hatását. Az Egyesült Államok a korábbinál kevesebb olajat importál, tehát kevesebb dollár kerül a világpiacra, egyes elemzők szerint dollárhiányhoz vezetve.

Az olajárak csökkenése az OPEC tagállamait nem egyenlő mértékben érinti. Szaúd-Arábia hatalmas devizatartalékkal rendelkezik, így ellenállóbb a bevételkiesés miatt. Venezuela azonban jobban megérzi az árzuhanást, amely a 60 dolláros szintet is elérheti.

50 dollár alá is benézhet az olaj ára

Ötven dollárra, vagy akár ez alá is csökkenhet a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti ára – jósolja a japán intézményi befektetők jelentős hányada az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport friss jelentése szerint.

Legfrissebb vizsgálata során a ház azt a kérdést tette fel a japán intézményi kötvénybefektetőknek, hogy milyen árszinten várják az olajárak mélypontját a nyár óta eddig végbement csaknem 40 százalékos zuhanás után. A válaszadóknak pontosan a fele 60-70 dollár között, 21,4 százalékuk azonban 50 dolláron vagy még alacsonyabban valószínűsíti a Brent várható árfolyammélypontját.