Megtévesztőek voltak az Update-hirdetések

Schobert Norbert
Budapest, 2012. július 24. Schobert Norbert fitneszedző, a Norbi Update International Kft. tulajdonosa iszik egy franchise rendszerben üzemelő Váci úti boltban 2012. július 24-én. A tervek szerint a céget ősszel a tőzsdére viszik. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
15 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal a Foodorgany Kft.-t az Update-termékek reklámozása miatt.
Vágólapra másolva!

A GVH szerint a Foodorgany 2011 augusztusa és 2013 áprilisa között valótlanul állította, hogy az Update termékek gyógyító hatásúak, vagy azt, hogy az egész világon csak az Update pékáruk rendelkeznek fogyáshoz, diabéteszhez elismert klinikai vizsgálattal.

Megtévesztették a fogyasztókat

A GVH szerint a Foodorgany Kft. reklámfilmekben, sajtóhirdetésekben, szórólapokon, kültéri és vásárláshelyi reklámanyagokon, valamint az interneten is népszerűsítette a gyógyító hatással felruházott termékeit.

A reklámokban többek között az is szerepelt, hogy cukorbetegek is élvezhetik nemcsak az ízét, hanem a kedvező hatását is, mint a lassú vércukor-emelkedés, de előfordult, hogy azt állították az Update termékekről, hogy az Update termékek az egészség megőrzésében segítenek – emelte ki közleményében a versenyhivatal.

15 millióra bírságolta a versenyhivatal Norbi cégét Forrás: MTI/Kallos Bea

A túlsúlyosokat célozták meg

A GVH megállapította, hogy a Foodorgany jogsértően tulajdonított az Update-termékeknek betegséget megelőző, illetőleg azt kezelő hatást és valótlan egészségre vonatkozó állításokat tett az Update termékekkel kapcsolatban. Továbbá valótlan piacelsőségi állításokat is tett és valótlan állításokat tett az Update termékek összetételével kapcsolatban is.

A GVH a bírság kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, időben elhúzódott, illetve azt is, hogy részben egészségi problémával érintett fogyasztókat célzott meg.

A GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy a Foodorgany módosította a reklámjait, bevonta egyes szórólapjait, átvizsgálta a csomagolóanyagait, ezek ellenőrzésére szakértőt alkalmazott.

A GVH hangsúlyozza, a magyar jogszabályok szerint élelmiszereknek gyógyhatást nem lehet tulajdonítani.

Még nincs pecsét

A Gazdasági Versenyhivatal döntése mely 15 milliós bírsággal sújtotta egyik korábbi cégünket, nem vonta kétségbe, hogy az Update termékek pozitív élettani hatását az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága (ETT-TUKEB) által jóváhagyott és engedélyezett klinikai vizsgálat igazolta, írják közleményükben Schobert Norbert és Rubint Réka.
A versenyhivatal döntése alapvetően azt kifogásolja, hogy ez a klinikai vizsgálat az Európai Unió irányelveinek és rendeleteinek megfelelően nem került még fel az úgynevezett EFSA listára. Ez az a lista, melyben a magyar egészségügyi előírásoknak teljes mértékben megfelelő klinikai kutatási eredményeket az Európai Unió illetékes hivatalnokai is jóváhagyják.
Schobert Norbert és Rubint Réka szerint „a versenyhivatal javunkra írta, enyhítő körülményként értékelte, hogy már megkezdtük ezt az európai uniós folyamatot, melynek sikeres befejezésekor már jogszerűen kommunikálhatjuk az egészségre vonatkozó állításokat. Magyarán a hazai előírásoknak megfelelő klinikai vizsgálat eredményei minket igazolnak, csak még hiányzik róluk a brüsszeli bürokrácia pecsétje…”