Csökkent az államadósság, de még mindig túl magas

Vágólapra másolva!
Még mindig kockázatos mértékű az államadósság, túlságosan az államra vannak utalva a magyar cégek – mondta a Quaestor Értékpapír Zrt. elemzője. A brókercég szerint problémás, hogy a magyar cégek nehezen tudnak elszakadni az állami beruházásoktól, és önálló fejlesztésekbe kezdeni.
Vágólapra másolva!

„Magyarország azon kevés állam közé tartozik, amelyeknek sikerült csökkenteniük az államadósságot, de annak szintje még mindig magas” – mondta Háda Bálint, a társaság vezető elemzője budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte a magyar gazdaság növekedése az elmúlt negyedévben kiemelkedő volt, azonban a növekedés üteme mostanra megtorpant. Háda Bálint kiemelte az állami beruházásokat, amelyekből rendkívül sok volt a harmadik negyedévben, és a növekedés egyik fő motorját alkották.

Ezzel szemben a versenyszféra beruházásainak növekedése csökkent az előző évekhez képest, emiatt szerinte kétséges, hogy a magyar céges szféra a saját lábára tud-e állni. A problémák között említette a szűkülő hazai piacot, amely ma másodlagos bevételi forrás az exporthoz képest.

Tovább csökkenhet az olaj ára

Ez azért is problémás mivel a recesszió kockázata a magyar exportokat leginkább felvevő Európában a legnagyobb. Pozitív hatásai lehetnek azonban az alacsony olajárnak, ami Háda szerint a elsősorban az olajkitermelő cégeknek, országoknak rossz, a felhasználó országok gazdasági növekedését azonban javíthatja. Márpedig a társaság szerint tartós lesz az olajárcsökkenés, a következő negyedévben akár 10-15 százalékos újabb áresést is elképzelhetőnek tartanak.