Évtizedes csúcson a foglalkoztatottság Amerikában

Vágólapra másolva!
Évtizedes rekordot érhet el a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban, az utóbbi időszakban megfigyelhető bővüléssel megelőzték a feltörekvő gazdaságokat is.  Növekszik a fogyasztás is, a válság óta az egyik legjobb évüket zárják egyes amerikai nagyvállalatok.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatottság szempontjából az idei lehet az Egyesült Államok legjobb éve 1999 óta – írja a Business Insider. Mint írják, novemberben 225 000 új munkahely nyílt az Egyesült Államokban, miközben a munkanélküliség már 2011-2012 óta folyamatosan csökken, az elmúlt évben azonban különösen sokat javult a foglalkoztatottság. Az elmúlt november volt a tízedik hónap egy huzamban, amikor 200 000-nál több új munkahely nyílt országszerte. Jelenleg a munkanélküliségi ráta 5,8 százalék körüli, ami az elemzők szerint a következő hónapokban is javulni fog.

Turizmus, egészségügy, autóipar a növekedés motorja

Az elmúlt hónapok foglalkoztatottsági növekedése a Business Insider szerint „túlszárnyalja a fejlett világ problémákkal küszködő gazdaságait”. A portál az amerikai növekedést szembeállítja a recesszióba süllyedő Japánnal és az eurozóna országaival: utóbbi államokban idén „épp, hogy csak nőtt a foglalkoztatottság”, jelenleg a munkanélküliség átlaga 11,5 százalék.

A Business Insider szerint a foglalkoztatottság növekedése főként annak köszönhető, hogy nőtt az amerikai piac vásárlóereje. Mint írják, az Egyesült Államok gazdasága kevésbé szorul rá a külföldi piacokra, a hazai fogyasztás is komoly bevételt jelent a cégeknek, a jelenlegi fejlődésnek pedig egyenesen a motorja az amerikai piac. Jelenleg az amerikai gazdasági teljesítmény közel 70 százalékáért a hazai piac adja. Az idei évben elsősorban a kiskereskedelmi cégek, az éttermek és szállodák, oktatási intézmények és egészségügyi cégek bevételei növekedtek. Szintén komolyan növekedett az autók iránti kereslet, idén 6 százalékkal több amerikai vett új autót, mint tavaly, ezért előrejelzések szerint hamarosan új munkahelyek nyílnak majd az autóiparban is.

A közmunka javítja a foglalkoztatottsági mutatónkat

A munkanélküliség magyarországi alakulása szintén elmarad az Egyesült Államokétól: a KSH adatai szerint hazánkban, januárban 8,2, szeptemberben 7,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Az Egyesült Államok hasonló pozícióból indult, a munkanélküliség 8,1 százalék volt januárban, szeptemberben viszont már csak 5,8-5,9.

Magyarországon a KSH adatai szerint 2013 elejétől rohamosan növekedett a foglalkoztatottsági ráta, az év januárja és decembere között például 11,2-ről 8,7 százalékra esett. Ez a statisztika azonban félrevezető, a nagyarányú csökkenés nagyrészt a közmunkaprogramnak köszönhető, amely ekkorra lett kiterjedtebb, és ekkoriban kezdték el a hivatalos statisztikákban munkavállalóként feltüntetni a közmunkásokat (szintén ebben az évben indult az a gyakorlat, hogy a külföldön munkát vállaló magyarokat is beleszámítják a foglalkoztatottsági mutatókba). A közmunka beleszámítása nélkül a munkanélküliségi ráta jóval magasabb lenne: idén május-júniusban például 7,9 százalék volt a hivatalos ráta, azonban közmunkások nélkül ez a mutató az eurozóna átlagához közelítő 11,1 százalék lett volna.